設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

samsung lsp9t UST半年使用報告+超短投心得分享

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

marco 發表於 2023-1-20 02:00
圖文並茂解釋詳盡,有埋用家報告。無得頂

Excellent ,我原先都入咗LSP7T,CAD3500 (大約HKD21000),投120吋Vividstorm 地升幕,加埋之前買950A sound bar,睇咗2星期其實都好正,之後Boxing Day見LSP9T出promotion CAD4400(HKD26400),諗都唔駛諗即刻買啦。外國正話正左唔鍾意件嘢,1個月內全數return,完全係可以衝動消費🤣。師兄之前都叫我入去9T,值得推介。我住外國運費都唔駛,壞咗又有保養。當然如果要買行貨,6皮嘢大把選擇啦😅。要彈嘅,我只會覺得無Dolby Vision 。

7T 同9T都玩過,高一級係唔同啲,無論顏色,光度都係勁好多,師兄都有講,7T行單色DLP,所以係暗少少,但又未去到接受唔到。以價錢比,7T都交足功課,如果唔怕水貨,可以買9T嘅,差不多價錢,但一開機係贏哂。🤣

師兄,可唔可以share個setting,我都係啱啱開箱。🙏

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

星級玩家

火機 發表於 2023-1-20 02:41
Excellent ,我原先都入咗LSP7T,CAD3500 (大約HKD21000),投120吋Vividstorm 地升幕,加埋之前買950A  ...

呢只幕值得推介。

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-20 11:29
火機兄 ,同你越洋來個give me five先!

冇錯,lsp7t係單DLP的好機,但同lsp9t並非同一個檔次,所以升級 ...

我都係由香港過嚟姐,原本諗住買部85吋就算,到settle down後又pat pat痕🤣。外國好多買嘢都有return ,原本部7T可以玩3個月,不過買咗9T都退咗。原本Ls800 EARC出唔到Dolby Atoms,好彩無買到😅

https://www.projectorcentral.com/Epson-EpiqVision-Ultra-LS800-UST-Projector-Review.htm

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-20 12:14
我都有睇呢個review, 睇spec ls800真係贏晒, 可惜佢冇用到ls12000的技術, 都係1080p Shift上去
所以清晰 ...

但出唔到Dobly Atoms真係一大敗筆。

原本有諗過Formoive,有齊Dolby vision and Dolby aims,可惜⋯⋯無貨。

星級玩家

bslennon 發表於 2023-1-20 14:04
多謝樓主詳細的分享。我在上年暑假因為趕住裝修,冇留意到有水貨賣,雖然在AV 奶用特價買咗LSP9T,但係都貴 ...

乜有啲咁嘅嘢?我要study 下先

星級玩家

iamkeichan 發表於 2023-1-20 13:58
峰米真係好野 都冇得唔服國貨
佢響淘寶賣緊最top的model 4500ANSI仲有齊HDR10+ dolby atmos/ vision真係 ...

依家official website淨係ship 美國only,Amazon 買佢會由大陸直接出貨,但要打import tax,所以放棄咗。但真心有齊Dolby Vision and Atoms真係得佢一部😅

星級玩家

tonyl626 發表於 2023-1-20 14:46
各位用家Lsp9t有冇散班現象?

其實投到100吋以上,根本唔會concern呢啲問題,因為唔會覺。

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:51
自hdmi earc得過一兩次但熄機之後都係唔得
之後我一了百了轉用光纖........

但光纖出唔到Dolby atoms