設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AppleChan@G

samsung lsp9t UST半年使用報告+超短投心得分享

科林玩家

wayne0503 發表於 2023-1-23 01:32
師兄請問你揀軟幕定硬幕?

我揀軟幕  好似要軟幕先有磁吸

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:36
我個signal input 冇問題啊! 莫非這是行貨的幸福煩惱
想必你內置TUNER睇電視一家好開心! ...

😅現在發現如果hdmi 線拔出插入後個signal input plus 有機會變返off,有啲麻煩。其實因為搬屋之前個AV Amp 都壞咗,所以換埋8500HA。不過唔知點解部lsp9t 久不久就失訊號,晝面只係有𨍭𨍭圓點。後來細女眼利,發現每晚十點正就出事,斷斷續續一分鐘左右。試咗個幾星期都未知係projector 定係av amp 問題,已經試過關掉network 都係咁。訊源zappitti reference 就影音都有影響,lx800 就影無事音就窒幾秒。各位師兄請問有冇頭緒🙏🏻

鉑金玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-23 00:55
響淘仔有間舖叫蘇州印象  留意返啦

師兄請問你揀軟幕定硬幕?

科林玩家

chhanthony 發表於 2023-1-22 00:19
各有優勢,我自己偏向DLP結構簡單,無degradation,銳利度高。
但喺全黑環境下DLP出嚟真係會比較灰啲,所 ...

Ls12000b好機黎啊!集epson咁多年大成之作!!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

科林玩家

wayne0503 發表於 2023-1-22 01:50
我也是從UK Amazon 購買回來 也是用了大約半年左右幸運地以2萬4入手 打機/睇戲各半 過百寸大畫面就是爽 雖 ...

響淘仔有間舖叫蘇州印象  留意返啦

鉑金玩家

我也是從UK Amazon 購買回來 也是用了大約半年左右幸運地以2萬4入手 打機/睇戲各半 過百寸大畫面就是爽 雖然暫時只係直射上白埸 但已足夠光線給我這段時間考慮買怎樣尺寸和物料的幕 看到師兄嘅文章我已經有決定啦!就是欠師兄一條連結給我😂
另外補充一點師兄文中提及到延遲問題我其實唔多覺 首先我已經係online玩GT7咁快速嘅遊戲 真係感覺唔到 遺憾嘅係出唔到4K 120hz和自動ALLM和VRR

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

gamma 發表於 2023-1-21 13:09
好奇一問,3 laser DLP 冇Color Wheel都有彩虹?

都會有機會見到彩虹

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:40
岩。
但係3LCD的光度優勢同0彩虹效應亦都係DLP比不上的地方

各有優勢,我自己偏向DLP結構簡單,無degradation,銳利度高。
但喺全黑環境下DLP出嚟真係會比較灰啲,所以入手Epson ls12000b

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

gamma 發表於 2023-1-21 13:06
早前同朋友whatsapp吹水,佢話想轉UST, 跟住偉大嘅YouTube就有呢條片出現, 同大家分享一下

https://www.yo ...

Lg HU915QE 可惜未有行貨.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:40
岩。
但係3LCD的光度優勢同0彩虹效應亦都係DLP比不上的地方

如果有彩虹眼就無法享受DLP畫質