設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 直接講結論,《尚氣》睇得過

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

直接講結論,尚氣睇得過

完全係梁朝偉充滿神采,落力去演既一齣戲,自從花樣年華之後未見過咁精彩嘅梁朝偉演出,眼神預咗係世界級演技,就連佢表演十環嘅動作,一放一收瀟灑有勁度,唔使問呢套片一定係日後試機必備之選

Marvel studio肯定吸收過Marvel隊長“空氣炮”冇質感咁嗰種失敗,今次十環武器響畫面同音效嘅配合上充滿質感同埋勁度,嗰種一放一收有方向感重量感嘅低頻亦同時有金屬嘅撞擊聲,加上梁朝偉嘅演出,一個字:爽!

故事雖然老土但電影整體表現真係唔錯,打鬥動作設計算係快狠勁,當然同頂班嘅港產動作片仲有啲距離,但肯定唔係平時見慣西片嗰啲慢動作鬼佬打鬥,而且又唔使擔心佢會係流於成龍式諧趣功夫快而唔勁,畫面上配合埋Marvel 式特技以及運鏡,的確係將亞洲元素融合西片推向另一個水平

女主角雖然醜樣但睇到最後總算可以接受,男主角個樣就真係睇到最後都係頂佢唔順…如果換過稍為靚仔啲嘅,今次套戲肯定唔會評價咁極端
最後響唔劇透嘅情況之下一定要講/唱:少林功夫醒,好好嘢~ 少林功夫勁,係好勁~~

https___hypebeast.com_image_2021_09_shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-si.jpg

評分

參與人數 3威望 +200 金錢 +200 熱話 +100 收起 理由
rach + 50 + 50 超正, 一定要加分
影音小編輯 + 100 + 100 + 100
alleelarry + 50 + 50

查看全部評分

paul.play.forward
人言微,愛共樂,活着就要往前看

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

未睇唔敢睇你評價!!!!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

純粹睇套戲本身動作場面,巴士同棚架打鬥精彩過結尾部分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

岩岩睇完, 潮偉係正, 不過又未去到因為睇佢而覺得好正. 反而主角(劉思慕)同女主角(奧卡菲娜)真係有火花, 同埋打鬥場面的確係好的, 尤其係打澳門一段.
成套戲好多彩蛋位, "王"一出場真係正, 陳法拉,楊紫瓊和梁朝偉都係正的. 今次其實係開左好多第二個十年的開端, 我自己就對主角(劉思慕)有了一點好感了!

不過個故事來講, 就真係唔係好吸引, 中間小瑟都有睇錶, 感覺部戲都幾長下, 同埋D故仔唔算好引人入勝到. 見埋佢有龍出基本上好似DISNEY的卡通片感覺, 如果唔係有MARVEL連帶,  以佢自己呢個故仔來講, 真係唔算好好睇.

套戲我個人比7/10分, 希望出碟可以睇多次, 可能會好D~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀
paul.play.forwa + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都今晚在imax睇完,正如小瑟大王所言,我唔覺得太好睇,但又未至於睇錶。。。。(個人比65分)
睇完片後,太太問我覺得點。。。我想了一陣,整部電影比我最大感覺是"外國人睇中國文化的差異"和我們實在有很多唔同的地方。。由選角到各類神獸的造型和我們傳統的觀感很不同。。。我唔覺得他們會專登選唔討好華人的男女角(始終當初佢地都好想搵到中國和華人的錢),但可能在他們眼中,男女主角至妹妹這些重要角色,才是似他們眼中的真正華人,而片中的各類神獸完全沒有我們傳統中展現的威武,似"怪獸與牠們的產地"裡的怪獸多D!對於我來說睇得有點格格不入。而劇情上對家尋仇的一段,拍得真係有點兒戲,好似七十年代的幫會片,簡陋到唔相信是荷里活出品。。另外我都贊成大王點題,文武一角好睇,但未至於完全拉高部片的整體觀感,而且對這個角色的描寫真心過於簡單,大奸角而沒有機會發揮大奸角的覇氣,完全靠梁朝偉的眼神和面部表情,未免有點強人所難,若能加多點描述文武覇度一面和行為,相信對照他放下及至回復黑道的心境會更立體吧。不過始終唔係正主角,也無可厚非!最後一提。。陳法拉的角色和戲份均不少,但點解咁少宣傳關佢事?連海報都冇佢。。真係有點不值。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀
paul.play.forwa + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

黑鑽玩家

元華有幾多戲份?thanks

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

陳永仁 發表於 2021-9-6 06:58
元華有幾多戲份?thanks

工具人,過鏡幾場戲,幾句對白嗰種

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SonSon 發表於 2021-9-5 11:49
純粹睇套戲本身動作場面,巴士同棚架打鬥精彩過結尾部分

本來冇乜期望因為之前預告片都睇唔少呢場巴士戲,估唔到正片上嘅時候呢場戲俾人感覺唔錯,身邊唔小朋友都鍾意巴士呢場戲
之前睇過段影片,好似呢場巴士戲係一個香港武術指導有份參與, 可能因為咁所以先咁精彩

銀級玩家

本來期望唔高, 所以冇好失望.
純粹睇下梁朝偉, 同捧下MARVEL場.

巴士同澳門嗰段已經係最好睇, 但都係香港舊打鬥片既水平.
結尾有D兒戲, 唔覺有咩精彩.  如其他師兄講法咁, 可能鬼佬會好受.

自己覺得係一部可睇可唔睇既戲...

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chakat 發表於 2021-9-6 01:21
我都今晚在imax睇完,正如小瑟大王所言,我唔覺得太好睇,但又未至於睇錶。。。。(個人比65分)
睇完片後, ...

片中神獸真係引經據典, 不過真係似過場多D......

尚氣|MCU首現中國神話元素 還原《山海經》神獸帝江九尾狐獙獙

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分