Post76玩樂網

搜索
查看: 6010|回復: 12

ARC回傳有問題

[複製鏈接]

11

主題

27

帖子

0

精華

銀級玩家

Rank: 8Rank: 8

積分
34887

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-8-1 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本人用 denon x4500h大約一年半多,主要接駁電視和 ps4打機睇戲。最近睇電視時突然不能用電視遙控控制音量,跟住更不能透過x4500h出聲,但用 ps4打機睇戲就正常出到聲。我將電視和 ps4都 reset了一次,再將 hdmi線更換了,重新設定後再試,情況沒有改變,不知是否x4500h的 ARC功能壞了還是設定錯了,以下是x4500h和電視設定,求高人指點和解決方案!🙏
IMG_20210801_172338.jpg
IMG_20210801_172311.jpg
IMG_20210801_172420.jpg
IMG_20210801_172816.jpg

12

主題

1349

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
266794
發表於 2021-8-10 15:26 | 顯示全部樓層
Hi TommyPoon@FB ,

請試以下附圖建議將 X4500H 重回出廠設定,看看能否重新使用 ARC 功能。

Denon1
P1.jpg
P2.jpg
P3.jpg
P4.jpg

33

主題

289

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
12157
發表於 2021-8-10 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
我都係用x4500h 最近睇碟無啦啦連接唔到所有喇叭我想問是出現什麼問題

12

主題

1349

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
266794
發表於 2021-8-10 17:40 | 顯示全部樓層
滅殺俊仔 發表於 2021-8-10 17:12
我都係用x4500h 最近睇碟無啦啦連接唔到所有喇叭我想問是出現什麼問題

Hi 滅殺俊仔 ,

你可以嘗試以上同樣方法把 X4500H 還原出廠設定,希望有幫助。

Denon1

21

主題

213

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
52940

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2021-11-1 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
我有另一個問題非常古怪,我部8500近期發現,唔知係唔係我set錯咗乜嘢定係部機有問題,任何播放器,機頂盒或者ps4插咗8500嘅HDMI IN後,只可以熄咗部8500後經電視喇叭出聲出畫,一開著部8500後,就只可以電視出畫面,但係8500或者電視係無任何聲音。反覆測試,只有其中一個source係正常電視出畫8500出聲,跟住喺setup input 啲source互相調轉assign,就會變咗第二組HDMI in 正常有聲,而之前有聲嘅就變返無聲。都唔知點算?

20

主題

1811

帖子

0

精華

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
382923

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

發表於 2021-11-1 08:49 來自手機 | 顯示全部樓層
我用緊a110,開頭設定好用左一排,突然就用唔倒,試左重置哂兩邊,hdmi又換過都整唔返,決定放棄用返光纖算...

27

主題

305

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
83854

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-11-1 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Hi 威廉sir,
小弟用X3700H,電腦用HDMI駁CBL/SAT,但每次都出唔到畫面,要開閂幾次AVM先有機會有畫面。又或者一轉去pass through就立即有畫面,請問有無解決方法呢?

4

主題

28

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
18664
發表於 2021-11-6 23:00 | 顯示全部樓層
For your reference,用pearl 18g 有你呢個問題,用vodka 48g 後就無再發生過,我用a110

12

主題

1349

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
266794
發表於 2021-11-8 18:21 | 顯示全部樓層
jan_ng2001 發表於 2021-11-1 02:53
我有另一個問題非常古怪,我部8500近期發現,唔知係唔係我set錯咗乜嘢定係部機有問題,任何播放器,機頂盒或 ...

Hi jan_ng2001 ,

請按以本頁的從返出廠設定,AVR 關機,然後拔掉所有 HDMI 線材然後續一插上,開機試有聲畫才試另一組器材,最好每組 HDMI 綜抽插數次,可把氧化部份清除,也許也能試出那一組的器材影響整體聲畫播放。

Denon1

12

主題

1349

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
266794
發表於 2021-11-8 18:37 | 顯示全部樓層
WilsonYau@G 發表於 2021-11-1 19:13
Hi 威廉sir,
小弟用X3700H,電腦用HDMI駁CBL/SAT,但每次都出唔到畫面,要開閂幾次AVM先有機會有畫面。又 ...

Hi WilsonYau@G ,

請將 PC HDMI 輸出連接到 AVC-X3700H AUX 輸入,此組有效好對應電腦視訊輸出。也許要確認所用器材是對應 HDMI2.1的高速 HDMI 線材。

Denon1
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表