設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《TENET 天能》睇後分享

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

睇完久違嘅IMAX早場,其實都係玩time travel,只不過呢套設定係要倒帶咁玩
片中仲要特登拍兩段講解呢套片啲逆時物理係點,都好小見老蘭會咁畫出腸
主線戲軌就好鬼王道冇乜特別,主要都係玩呢個物理設定下嘅視覺效果,當爆谷片睇係幾好睇亦冇乜冷場

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

師兄, 里套戲你整體會比幾多分呢?😀😊

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2020-9-11 00:43
~~~~post 2 留位劇透~~~~~

值得睇 imax?

鑽石玩家

Thanks sharing...現在明白些

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2020-9-11 00:43
~~~~post 2 留位劇透~~~~~

為了保持「零」知識入場,以上分享都係等多陣先睇
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

以下是有劇透成份討論, 如果未睇的朋友又想保持"零知識"入場就唔好睇住啦.

星期日去了睇第2次. 之前睇第一次其實都係明7成左右. 連我老婆都講其實唔係好複雜, 只係某些情節一時間好難搞清楚. 情況有少少似睇足球時要半秒內睇到是否越位其實係好難, 但用VAR慢慢睇就好易睇到.

電影都用了紅色/ 藍色去分辨順時同回帶的時間線 (科學上有得解, 不過呢度唔講了)

整個故事其實都係一個"loop", Opera搶核彈(algorithm其中一部份), 越南船河同最尾的大戰都是在同一日發生.  最後其實咩事都無 (唔怪得sir michael caine咁淡定XD)

主角一開始opera的行動其實是一個測試, 試下佢是否會出賣隊員, 佢寧願死之後才發現粒藥丸是假的. 一開始我都會想如果是未來的主角去令自己加入是否需要搞咁多野, 不過睇第2次又發現"已發生的一定發生", 咁其實都要跟返第一次的方式去做. 同埋睇完第2次見sator打算食粒藥丸去自殺, 我估粒藥都係假的, 最後一定死唔去啦.

最混亂的是追車同最後一戰那幕, 一開始唔太明個"流程", 同埋點解kat無氧氣mask. 不過睇第2次時發現原來係回帶版sator捉住Kat去令主角交出個裝置. (追車一幕sator是有2 team人去夾攻主角) , 由於kat中了反向子彈, 如果在正常昤時間捱唔到3小時(因有什麼反向幅射etc) 加上主角第一次想"改變歷史", 所以同埋neil 3人用裝置去了"回帶世界". 不過都少少唔明正反世界互相對話, d說話是反轉了, 咁佢地點解聽得明對方講什麼?)

印度女人叫主角去同sator交易, 係因為其實佢都想集合9件algorithm. (佢明知sator已經有其餘8件), 之後再想法搶回比自己用.

sator是"被選中的男人"都係因為佢年輕時在自己成長的地方掘核源料, 俾佢找到了由未來送來的其中一part algorithm同金條, 但都好大原因是因為吸入太多幅射而有cancer吧...

Kat回去殺sator那幕一開始我唔太明, 因為如果殺了sator那麼之後的事點發生? 睇第2次才發現那個是由未來倒回來的sator (即以為未來的kat已被佢那槍殺死), 也因此看到了肚上的傷痕會咁大反應.

另外有個網上的假設我自己都好喜歡, 就係neil其實就係kat的兒子長大之後的他. 咁都解釋了點解佢同主角有種特殊的友誼 (可能之後主角照顧kat都唔定), 同埋max是由父親湊大, 識Estonian唔出奇. 加上佢同主角第一次見面就問佢會否利用一個小孩同女人做人質 (唔係sator咁), 最後max的全寫是MAXIMILIEN, 將最後4個字母"tenet化"就係Neil. 不過都理解如果neil要回去主角的時間需要好多年 (可能之少20年?), 咁電影中的他又太後生, 因為就算回帶20年, 佢都係會花20年的時間.

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分