設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] Schiit Audio Ragnarok 敗下陣 (14-04 update)

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

老友睇咗呢貼:http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;highlight=ragnarok

就好有信心整咗一套 Ragnarok 推 HD800 去取代 HD600 + Audio-GD, 又話我 Fostex A8 Dual mono 推 HD700 差咁啲

近日識咗位耳機發燒友, 大嘅有四十對耳機, 十零廿對耳塞, 佢好慘, AK T8i 整完返嚟第二日又死過, 聽咗一日昨  喺佢度聽咗一架德國野, 推 K812 令我着迷, 再接 HD800, 好得喎 咁我就照單摯藥,Violectric Audio HPA V281, AKG K812, HD800 + Cardas Clear 就入咗門,  Cardas Clear 係最後入屋, 之前係用細牌子 Balance 同 Cardas Clear Light 6.3mm 比 HD800, 一換上 Clear Balance, 我冇野講, 望住 K812, 死囉, K812 吸引我嘅地方, 强項, HD800 + Cardas Clear 有齊, 而且大音埸高分折力係 K812 唔多拿手概(相比 HD800)。

講比老友聽, 咁就進行咗 Ragnarok VS V281, Little Dot SE6 做培跑

佢嘅機坐哂龍床, 架 V281 佢比咗四粒野承起

評分

參與人數 5威望 +85 金錢 +80 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 超正!
fishbone8822 + 10 + 10 用家心得
WCHK + 10 + 10 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 一定要加分
hiyori + 35 + 30 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

當曰得三個人, 其中一個乜耳機都冇, 據講聽完我套 HD800, 己經買入 800 啦, 當曰耳機有 HD800 + Cardas Clear Light Balance, HD800 + Cardas Clear Balance, HiFiMan HE-6 同 HE-560, AKG K812。歌曲有試女聲, 中國大鼓, 小提琴同其它較複雜樂章古典。我好簡單咁聽咗兩架 Amp 推 HD800, 心中有數後坐埋一邊, 原來睇人忙碌比較, 面上又浮出古怪表情, 都幾開心。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正!
hiyori + 20 + 20 原帖更新追加評分

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

都係我唔好,年頭的聚會俾套簡單野大家試,唔好好招呼大家~~~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

反而想問下架上的 revox 如何

黃金玩家

t1174 發表於 2016-3-15 14:16
反而想問下架上的 revox 如何

Sorry 冇聽過, 呢啲古老野, 高清冇份, 味道又唔夠胆機,  我就唔會掂, 壞咗仲煩。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有點可惜,見到台 revox 都有 phone out 同其獨立 vol.
但比較3台 amp 又真是要唔少時間呢?

星級玩家

(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

聽只有hugo 同果隻Violectric 先至較為發揮到HD800

其實認真玩你早就入HD800,
遲D入埋LCD3 / LCDXC 同一層次唔風格,
但前提你要挺得亦有一身銅頭鐡頸先

黃金玩家

正~

黃金玩家

witon 發表於 2016-3-16 21:28
聽只有hugo 同果隻Violectric 先至較為發揮到HD800

其實認真玩你早就入HD800,

唔會啦, 平板發聲方式, 尤其是低音, 就同 SE846 打鐵皮低音同號角式人聲咁, 令我封厭