設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《仙履奇緣 Cinderella》- 影評

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

尋日亞囡岩岩考慮完畢, 小瑟就應承佢會帶佢去睇呢個2015年真人版的 Cinderella, 而一早就知道, 呢套 Cinderella會係一開頭就以一個FORZEN FEVER短片作為吸引人入場既賣點招徠, 希望可以將FORZEN既熱情伸延到 Cinderella 上, 呢個決定雖然係非常商業, 不過係依家呢個年代, 如果要吸引呢一代既小朋友入場睇返呢個N年前既 Cinderella 故事, 小瑟覺得都係"迫不得意"的說!!!!

講返套戲先, 老實講, 如果大家想睇新既灰姑娘, SORRY, 你一定唔會享受, 但如果你好似小瑟咁, 一早知道哂劇情, 下一步會點, 一路睇落去, 你會好唔希望個故事會改, 因為 Cinderella 真係好慘, 佢本來係叫 艾娜 Ella 的, 但點解會比人叫作 Cinderella 呢??? (小瑟其實都係岩岩先知原來係咁解..... ), 佢係由一個家中的小公主, 失去媽媽, 多年後爸爸再娶另一個, 仲帶埋二個哎呀家姐來, 最佳老豆都瓜埋, 佢後母慢慢衰出面(一早都唔係好架勒!), 一路睇, 真係好唔希望個劇本會改, 因為一個咁可愛, 咁勇敢咁善良既女仔, 如果一直得唔到好報的話, 觀眾真係會傷心死...包括我, 小瑟睇時真係有好幾幕都"浪下浪下"咁的, 不過身邊亞囡就真係咩反應都冇...... .

好多人都認為呢套 Cinderella, 女既唔索, 男既唔博, 不過當你入場睇左之後, 你唔會再覺得佢地唔靚, 女既心地善良, 勇敢又有禮, 爪子口面仲成日有意無意小哂"事業", 男既藍眼英俊, 唇紅齒白, 文質彬彬, 非常討好, 尤其係 Cinderella 變身之後, 真的很靚, 導演真好野, 拍得出果份"內在美"的感覺, 好功力......講到導演功力好, 不得不讚一下呢個導演同DISNEY, 一套係人都知道哂劇情既電影, 可以係忠於原著的目的下, 以演員既演出去另大家投入, 去另觀眾再次代入 Cinderella 既世界內, 實屬難得. 好野!!!!

另外小瑟真係有一個感覺, 覺得DISNEY今次唔係真係以賺錢行先, 我個人幻想係咪其實有一個高層想一圓將 Cinderella 拍成真人版呢個夢想而開拍呢套電影呢??? 老實講, 依家呢個年代, 係得返我地呢D 70或60後先有可能仲對 Cinderella 有共嗚, 因為小瑟一路睇就一路覺得, 當一個人未真真正正捱過苦, 根本係好難投入到 Cinderella 究竟係有慘, 依家既小朋友真係唔知咩係慘, 尤其係 Cinderella 做家鄉, 死老豆, 死老母, 呢D野邊有可能係依家既小朋友身上發生呢? 就算真係有, 比數一定又係萬中有一果隻啦, 所以我個人覺得 Cinderella 呢套戲既出現, 唔知會唔會係一個對 "夢想的執著" 來呢????

[YoutubeHD]dOIr48RuL-M[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]3PpOzuHAPr0[/YoutubeHD]

尋晚小瑟睇完戲返屋企就上YOUTUBE睇下, 睇埋個MAKING OFF同D立什野!!!!....
[YoutubeHD]BCEBmDugeSY[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]dkf8_s8Rh6I[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]RfUimCirP_8[/YoutubeHD]

另外第二次去星影匯1院, J行冇得輸!!!

unnamed (1).jpg

評分

參與人數 9威望 +130 金錢 +130 收起 理由
digiman + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 絕對認同
JimmyNgai + 10 + 10 精彩報告
jayjay + 10 + 10 精彩報告
poweredc + 10 + 10 精彩報告
bloodyhell169 + 10 + 10 絕對認同
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
alleeada + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10 是粵語版嗎?Frozen Fever 也是粵語版嗎?.

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我諗起有套''超人特工隊''開頭的勵志短片

綿羊羊被人鏟毛......
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢個阿爸無得頂,阿囡辛苦完有獎勵,Good

我又真係無諗過小朋友睇完都唔知咩係慘(真真係無企係佢地立場睇件事)

不過呢套戲會係我入場睇既 List 之一,等我快D去睇下有幾慘先。

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Frozen Fever 比正片更吸引啊!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

美國今日開畫
同Liam Neeson嗰套《Run All Night》硬撼!
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... D129%26typeid%3D129
簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

資料補充:

喺本片飾演灰姑娘嘅英國女演員Lily James喺英國電視劇《唐頓莊園》(Downton Abbey) 第三季開始參演,而且戲份頗重。佢喺三年前亦都拍過大片《狂神魔戰》(Wrath of the Titans)。

朗師兄早前已經開咗資料帖
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... mp;highlight=cinder
簽名被屏蔽

星級玩家

聽日睇,其實如果呢套無Cate Blanchett ,我係無興趣
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

海盜 發表於 2015-3-14 15:19
聽日睇,其實如果呢套無Cate Blanchett ,我係無興趣

冇佢絕對二回事,佢完全做到果種衰後底拿既神韻。
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jayjay 發表於 2015-3-14 13:37
美國今日開畫
同Liam Neeson嗰套《Run All Night》硬撼!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthr ...

小伙子,多看「童話故事」,學習一下做人既道理,出黎做野就唔會比人蝦嘞!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-3-14 20:58
小伙子,多看「童話故事」,學習一下做人既道理,出黎做野就唔會比人蝦嘞!  ...

Thanks for your kindness, I rarely watch fairy tale movies after watching ALICE IN THE WONDERLAND as they're no longer my appetite. Movies which are directed by Christopher Nolan, Jaume Collet-Serra, Matthew Vaughn are always my favourite.

To be frank, I slightly detest Lily James as she screwed DOWNTON ABBEY up since season four, hence, I won't be watching this flick.
簽名被屏蔽