設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: panerai

[喇叭組合] D4 上 D4 Signature

黑鑽玩家

panerai 發表於 2024-5-27 21:34
升左上簽名版之後,本來打算靜一排先,
但用緊既SINE S60a PT 唔夠數碼插蘇位用,本來有諗過直上Gateway, ...

CHing 會唔會考慮換H2 fuse 呢

黃金玩家

jwcc920 發表於 2024-6-1 08:45

我應該唔會換H2既fuse,因為佢負責供電比所有其他器材,如果電處開端已經幫佢調左聲,後面所有接駁既器材都會相應被調整味道、甚至音色,我比較傾向由線材、墊材上去做調聲較味既工作。

所以就連條獨立電拉出黎既牆蘇,都用古河美式 GTX-D NCF,skip埋條總龍一粒英式13A既fuse 。

黃金玩家

jwcc920 發表於 2024-6-1 08:45

另外,
我請教了幾位H2師兄用家,佢哋都力撐用返原裝跟機電源線CLS Power 20 做總龍,目的只為保持電處中性、冇味、快速及好力。

而我以往習慣後級直插牆,電處則只供電予除後級外其他器材,經過其他H2師兄用家經驗分享,我打算後級都插埋落H2,不過總龍我就換左同廠旗艦 Ref Mk5跟機條CLS Power 30,心理上踏實啲。

H2較以往SINE S60a PT 重量上輕左一截,個機架有些少二樓重過一樓,上重下輕,所以入左塊10kg 既TAOC SCB-RS-HC50墊一墊,穩固返個下庄。

星級玩家

很漂亮的书架喇叭

黃金玩家

上午試晒堆人聲、輕音樂、爆棚嘢,個後級插埋落Lightspeed,真係可以靜得緊要、好緊要。
就算喺日頭聽,相對感覺環境冇咁安靜下,但寧靜度仍然有明顯改善、動態、速度亦無減少,今晚10:00之後聽,唔知會好到咩地步⋯⋯

黑鑽玩家

panerai 發表於 2024-6-2 21:03
我應該唔會換H2既fuse,因為佢負責供電比所有其他器材,如果電處開端已經幫佢調左聲,後面所有接駁既器材 ...

正,有獨立電。好羨慕

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

panerai 發表於 2024-6-5 14:16
上午試晒堆人聲、輕音樂、爆棚嘢,個後級插埋落Lightspeed,真係可以靜得緊要、好緊要。
就算喺日頭聽,相 ...

有興趣可以試下將訊源果條蕭踢電線頭尾插換成古河果對銀碳纖頭,人聲會再靚啲,我部CD機果條880換左效果明顯提升

黃金玩家

Benip 發表於 2024-6-6 17:19
有興趣可以試下將訊源果條蕭踢電線頭尾插換成古河果對銀碳纖頭,人聲會再靚啲,我部CD機果條880換左效果 ...

Thx 師兄推介!

我亦有打算遲啲將三條Siltech電源線轉用古河NCF插頭,但想等對喇叭再Run in一排,以及升級左喇叭線先。因為現時電源線、訊號線、鐘線、LAN線都係Siltech G9,唯獨早年入手,行double run 既兩對Siltech 550L 係G7。

加上鑽石高音個能量喺我屋企發揮較強,考慮緊改用一對680L 駁低音、加對880L jumper 駁上高音,㩒一㩒個鑽石高音冇咁生猛。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

panerai 發表於 2024-6-6 21:38
Thx 師兄推介!

我亦有打算遲啲將三條Siltech電源線轉用古河NCF插頭,但想等對喇叭再Run in一排,以及升 ...

應該未必㩒到,有可能會更強更重蕭踢味,一開始我都一樣差唔多成套線都係蕭踢,880電線,680平衡線,770喇叭線,頭段時間聽確實幾過癮同感覺華麗,但聽耐左就開始覺得唔夠自然,過多調音,之後遂步換走到而且只靜返880電線,但其實玩蕭踢都唔怕既,就算真係味道過濃唔耐聽又或者再升級要賣走,佢啲線係比較易甩手,呢個都係我一開始玩蕭踢線原因之一

黃金玩家

Benip 發表於 2024-6-6 21:54
應該未必㩒到,有可能會更強更重蕭踢味,一開始我都一樣差唔多成套線都係蕭踢,880電線,680平衡線,770 ...

我唔介意Siltech 味更重,只係想由G7上G9之餘,睇睇點樣調一調個高音能量唔好咁強,而家double run 兩對550L,個高音相對係比較生猛、搶耳,考慮想行返一對G9既680直落低頻,靠880jumper 上高音,能量應該冇咁強….喇啩….

不過Siltech 6月1日加左價,平均10%….🤦🏻‍♂️