hkvl0 發表於 2012-1-2 15:25

師兄, good luck...

如果佢話正常, 咁你一定冇行...我試過同佢地搞左大半年, 又搵左消委會...佢地都唔係換, 因為design係咁 (唔係死點問題, 係電視lag ), 到最後我話補錢換高一個model 得唔得, 唔再係維修department, offer 就真係不知所謂, 所以我同自己講下次只好一買就買佢最top 個model, 唔係就慘....

不過佢d after selfserivce 幾好, 成部機帶黎做AB test, 係因為佢地都冇計幫我tune 好部機, 跟住比左個自稱高級人士(sale department) 講換機, 之後服務就好差......

估唔到有死點, 師兄冇要求電器鋪保 0 死點/光點?

ayumi678 發表於 2012-1-2 15:35

plasma RUN IN後光點係會自然消失~~~ 可能需要一星期時間~~~或者更耐
所以買番黎以經有我反而覺得正常!!

三部PIONEER KURO 500A 試過2部有三至四粒光點兩部都係一星期自然消失 一粒都見唔到直到現在都係一粒都無
當年我同你一樣搵師傅上黎CHEAK 個師傅同我講比D耐性 PLASMA RUNIN後係會唔見哂D死點光點 之後同佢講既真係一樣全部唔見哂~~~

alexlcw 發表於 2012-1-3 12:41

剛收到回覆話冇得換...

yujeffhk 發表於 2012-1-3 12:52

Bad luck, sorry for you ching.

thunderbolt777 發表於 2012-1-3 12:55

正常睇電視睇戲,會唔會睇到呢粒光點?

alexlcw 發表於 2012-1-3 13:21

唔知係咪慣咗,我尋晚睇電視果陣刻意去搵果粒光點,係揾唔到嘅,跟住行近望,粒點重喺度。
又可以咁講..粒點出現嘅機會好似少咗..

希望好似c hing咁講,plasma係要run-in嘅。

nippon 發表於 2012-1-3 13:43

C-hing , good luck! wish your dead pixel will be disappear soon. ^^

yuppi 發表於 2012-1-3 14:01

吾係QC問題, 因為光/死點通常都係運送過程中產生, 所以一般廠商都吾會包"零死點"

nemumikoto 發表於 2012-1-3 14:08

唔知係咪慣咗,我尋晚睇電視果陣刻意去搵果粒光點,係揾唔到嘅,跟住行近望,粒點重喺度。
又可以咁講..粒 ...
alexlcw 發表於 2012-1-3 13:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

祝你好運, 我部Plasma頭幾日都有3-4粒死點(唔同顏色), run-in後就全部消失

ibat@sky 發表於 2012-1-3 15:13

我部舊東芝,都有一粒半死點
電視畫面,一尺外一定睇唔到

可能好似師兄咁講
過多一兩個月,會自然消失
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 我的新TV TH-P50VT30H 唉....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。