lemonstar 發表於 2012-2-28 00:22

今日去過SSP, 玩/試過部機, 原先攞定$都想買黎玩3D, 見d ching又講到qdeo version3 ko 93/95 (個sales都係咁講), 好吸引, 但最後冇買... 因為

首先講講小弟而家用緊陳年冇3D popcorn c200既, 玩左30mins 5i-300, 有好有唔好
-發現要轉字幕跟本都唔知點轉, 按subtitle個掣, 出左個list, 但好基本既轉e.g. eng->chi->fra.... 都轉唔到.
-外掛唔到字幕, DIY嗰種中字 bdmv/iso就一定play到
-noise好多喎, 個sales話係部panasonic py800 (我唔確定model no), 再者係用O記608加'唔知道'牌hdmi/pc 上TV
-5i-300 冇IEC頭... 事關我部c200由northwire換上JPS, 感到source換線/夾線都重要
-開機約15-20秒去到interface, 真係好快!
-load bdmv 都好快, 試TRON, LOTR 我冇刻意數, 我估約10secs掛, 總之都係好似oppo/751 嗰d速度, 但開機嗰真係好似快過751 起碼3份1.
-個機左側有靜音風扇, 放HD去機內, 噴出既氣都唔熱(shop係用WD green版HD), 連個外殼一點都冇熱既感覺, 暖都冇呀.
-外殼睇落幾結實
-冇3d tv, 冇得試

冇買原因, 我現用popcorn+onkyo5509+samsung led, 靚過佢度都好多下(當然大家配套e.g.機/線/pc都差好多下), 唯一係冇3D同慢d load到.

用$26XX入黎玩3D, 但我諗住用盡部sony投投先入3D投雞, 所以唔趕...

若果只係$26XX黎試佢part qdeo v3, 又驚lai 野, 咁都係等佢個firmware成熟d先, 聽sales講3月會出一個係攪聲音嗰part.

fuman0123 發表於 2012-2-28 01:01

回復 142# lemonstar

star兄!!!講得無錯,我落過去兩次,但無你咁認真試,但都發覺佢Load得算慢(比93計),另一個超大問題就係佢接駁部panasonic plasma, noise勁多,我問睇舖個哥哥仔點解咁成個畫面咁多粉狀物體,佢話部機同電視都無教過,我心諗你買得唔教靚個畫面,有無病呀!重有就算原廠設定,最多都係唔靚咋,有無咁肉酸呀!!!出黎既畫汁睇到真係想一腳踢爆部plasma我初頭重以為我隻眼有事,好在見你講開,而家安心好多,起碼正明我對眼係正常!!我落去都係幫朋友買,睇完都唔敢幫朋友揸主意,驚朋友都無得做!
睇怕都係要睇定的先啦{:6_123:}
我93上三叔睇檔案,真係靚佢十條街!
隨非佢第日認認真真咁教好個畫面,唔係真係忘記佢算啦!!!{:6_194:}

lemonstar 發表於 2012-2-28 01:11

回復lemonstar

star兄!!!講得無錯,我落過去兩次,但無你咁認真試,但都發覺佢Load得算慢(比93 ...
fuman0123 發表於 2012-2-28 01:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

文兄,
唔好話93, 我既陳年popcorn+ samsung又好, 投影又好睇落都係靚好多.
好, 我話比自己知46" plasma + 608 係會打折頭, 但冇奶油d noise同色塊咁勁既, 我既popcorn出曬名noise算多, 但佢地既setup show出黎真係 {:6_156:}
若果賣到2.6k, 真係駁唔過, 何況個firmware仲係好小學雞 {:1_333:}

fuman0123 發表於 2012-2-28 01:27

回復 144# lemonstar

我兩次都睇到勁多noise,試異能第一戰時人物面部膚色望落一撻撻!睇見真係慘不忍到{:6_156:}
如果有人一齊同我去現場睇,話好得好靚,我一定帶佢去驗腦兼驗眼{:6_181:}
其實更新我可慢慢等!但畫面真係過唔到自己囉!!

explorerhk 發表於 2012-2-28 01:54

oppo93 over 4k galolll
benny888 發表於 2012-2-27 22:27 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我知93 價, 仲要而家新firmware 唔再play 到BD-ISO, 即時死亡.

explorerhk 發表於 2012-2-28 02:01

回復lemonstar

我兩次都睇到勁多noise,試異能第一戰時人物面部膚色望落一撻撻!睇見真係慘不忍到 ...
fuman0123 發表於 2012-2-28 01:27 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我唔知shop setup係點, 但呢到有位師兄用緊95 都話呢部絕對唔會差得果佢, 人地仲要用緊投射. 我自己用緊N3, 好明顯一睇就已經羸一條街, 所以我唔明你地點解會講到咁大出入. 不過你話firmware 雞就無可否認, 我亦向代理反映過, 不過最新firmware 已經好左不少架啦, 希望下一個version會再好d.

你可去隔離台睇下佢果screen capture同report. website 頭2個字我漏空左, 相信大家都應該知乜website, 唔知就google下.
http://_ _ buzz.com/bbs/av/av-thread-121659-25-desc.html

benny888 發表於 2012-2-28 04:06

waaaaa ......咁我又買唔買好=,=

fuman0123 發表於 2012-2-28 06:41

回復 147# explorerhk

其實我都係睇咗你個post同其他台既post,先去推介一下俾個朋友,重諗住幫佢買,點知去到新高登睇到實物!真係嚇一跳,我真摸不著頭腦點解佢set都唔set個畫面,問佢,佢又話你上網睇返個評價好高咁話,真係唔知佢咩心態!重要未有貨買......!{:6_181:}
我唔排除第日會買呢部機,但至小我都要親身見過畫面係得先囉!!!

lemonstar 發表於 2012-2-28 13:16

我唔知shop setup係點, 但呢到有位師兄用緊95 都話呢部絕對唔會差得果佢, 人地仲要用緊投射. 我自己用緊 ...
explorerhk 發表於 2012-2-28 02:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我都係睇左師兄你既report同隔離台既先去睇下部機.
若果個firmware攪番好d, 我都不排除將來會購入這player看3d.
以這價位冇iec既配套又真係差咁d

benny888 發表於 2012-2-28 13:54

回復explorerhk

其實我都係睇咗你個post同其他台既post,先去推介一下俾個朋友,重諗住幫佢買,點 ...
fuman0123 發表於 2012-2-28 06:41 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

aiya... 搞搞下我老豆叫我唔好博,, 買番oppo93 算........
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: Hi-Fi 3D播放機-世紀格雷 5i-300 測試報告 (新韌體已出30/5)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。