胡彬 發表於 2011-12-18 23:29

開盒及初試 Magic TV 7000D ~~~~~ 失望中

not for sharing

yuppi 發表於 2011-12-19 09:15

開盒及初試 Magic TV 7000D ~~~~~ 失望中

如果出年取消手機無限plan呢部咁貴既機仲有咩優勢?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

ncyaa 發表於 2011-12-19 10:57

我用咗呢部機近一年,出嘅時候都未有串流,所以串流對我嚟講係bonus。至於其他方面,佢可以一個搖控控制晒now/cable/同免費電視,用戶介面設計又易用,真係非常方便。

講返串流,師兄話一定要用wifi係唔正確嘅,小弟用lan線一樣用到,而且十分穩定,我都無買佢隻wifi手指。不過要留意係如果正在錄影或睇緊錄影節目,係不能串流嘅,明白這一點,串流嘅成功率應會提高。而且唔係一出現連接唔到MTV嘅信息一次就必定次次都失敗,有時確實係要試兩三次連線先會成功的,但出咗正式版6.02之後已經穩定好多。

另外,串流應該係可以啟動正在待機模式嘅now同cable解碼器嘅,以前好似試過,不過這點經過多次firmware更新唔知有無變,等回家後測試再向你報告。不過據說now同cable個解碼器使用時同待機模式耗電量差不多,因此其實亦不必關掉兩部解碼器。

點解師兄要犧牲hdmi input/output嚟做串流呢?其實串流去ipad,犧牲一組黃紅白已經足夠,出街用3G/公家wifi做串流畫質亦不可能太高。

點解師兄兩粒紅外線都貼喺cable個盒上面?只要貼嘅位置正確,貼一粒就夠,另外一粒貼喺now。

胡彬 發表於 2011-12-19 22:10

Not for sharing

ncyaa 發表於 2011-12-20 01:33

回復 4# 胡彬

胡彬兄,大人拿走了ipad出埠中,要明天才有機會試能否用streaming app來開機了。不過小弟剛才作了個小測試,我把有線和NOW解碼器關掉,然後用mtv嘅搖控轉台,發覺如果我轉去NOW嘅台,係會把NOW嘅解碼器喚醒嘅,不過NOW解碼器開機後default係會去咗100台,即使你係按101台或者其他now頻道,佢仍然會係停留喺100台,部magic tv唔識咁聽明等數十秒後自己再同你轉一次台,因此要人手再轉多次。至於有線,mtv係唔識啟動部待機中嘅解碼器嘅。

以此推斷,streaming app 可以喚醒now嘅解碼器但不能喚醒cable嘅解碼器。應該唔關新firmware或舊firmware事,小弟之前嘅說法有誤了。

小弟屋企兩個收費電視係長開嘅,cable嘅解碼器即使關掉仍然會睇到熄機前嘅頻道,部機根本仲運作緊,係慳唔到電嘅,至於now部機如果用機身上嘅開關應該慳到電,但用搖控開關制應該都係假熄機。小弟經常錄影(主要錄足球),如果關掉解碼器好容易唔記得開返,因此長開係唯一辦法。

至於你說一定要用wifi,而且已經向magic tv的技術人員證實了。這點是100%錯的。一係技術人員太差勁,或可能問答之間各自誤會了對方意思罷。我從來無用任何wifi手指,不論係mtv原廠定係其他品牌。我一直都係用有線駁上網的。而且確實可以在家中及出街(3G同其他地方嘅wifi)用ipad streaming app睇電視同錄影節目,我大人去外國酒店wifi一樣可以駁返家中嘅MTV睇劇。不過呢個app確實好多時都唔能夠成功連線,明白你如果為咗呢個function而買呢部機係會失望。同埋呢個app一開始用時都要研究咗好耐先學識佢個port forwarding點set,因為唔同router有唔同介面,我相信佢無可能全部router嘅setting都列晒出嚟。家陣佢有個自動偵測網絡功能應該好好多。

其實市面上有D專係用嚟streaming 嘅產品,可靠性應該高好多,7000D出嘅時候係無呢個功能嘅,後期加上去,或多或少會受到硬件上嘅局限(例如要犧牲一組輸出輸入),建議師兄既然都買咗,如果唔打算放番出去,好好享受其他功能罷。佢個電子節目表咁方便,又可以高清錄影有線,錄起佢高清電影台嘅片,真係blu-ray都買少好多。

TMX 發表於 2011-12-20 14:42

我相信係setting 問題, 至於tech support 話不能apple router, 錯了, 我自己就係用apple airport wireless router 同普通wifi手指一隻, 完全冇問題, 我自己係一出7000D即買(冇streaming), 佢當時賣點係雙HDMI input, 即係可以錄到高清cable 節目, 因本人係球迷, 所以想要一部錄到高清睇波, 至於streaming 我也覺得係bonus ,但成功也有8,9成, 主要係睇network 問題...

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

Szelong 發表於 2011-12-20 15:43

我用slingbox hd pro,只要好少bandwidth 就睇到,仲可以係公司電腦睇。
但如果有wifi 地方,MTV7000D 係高清好多

胡彬 發表於 2011-12-21 00:35

Not for sharing

ncyaa 發表於 2011-12-21 10:08

今日再聯絡MTV代理同反覆測試咗成晚, 得出以下結果

首先代理再一次宣稱 apple router 係不能做串流功能,...
胡彬 發表於 2011-12-21 00:35 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

胡彬兄,在mtv 推出新firmware之前,是要進入router嘅setting page入面設定port forward,然後再申請一個ddns嘅網址,等streaming app喺街外網絡都可以找到家中嘅7000D。

目前嘅新firmware,可以自動偵測到家中網絡嘅ip address,只要在家打開一次streaming app,同埋開咗佢個自動偵測,出到街便可以用,唔雖要任何setting。不過你用嘅router必須要支援UPnP(其實我唔知咩係UPnP)。小弟之前用pccw舊款嘅modem+router二合一,由於唔支援UPnP,所以要繼續用舊方法設定,換咗個新款之後就可以用佢個自動設定。

我估MTV嘅人同你講嘅意思,係必須用支援UPnP嘅router(而不是必須要無線)。只要你部7000d係連接支援UPnP嘅router,無論有線定無線,都可以streaming,而且有線更穩定。目前我的7000D係用lan線連接router,已經無數次在街上用streaming app睇電視。

佢隻MTV wifi手指咁少地方有得賣,如果一定要買佢隻手指先可以做streaming,豈不是好多人都無用呢個function?

ncyaa 發表於 2011-12-21 10:14

另外,胡兄說MTV staff同你講不support apple router應該又是不正確的,下面magic tv官方嘅facebook 就有教如何設定apple router做streaming。

http://www.facebook.com/pages/Magic-TV/118406384841001
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 開盒及初試 Magic TV 7000D ~~~~~ 失望中

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。