mike1981 發表於 2011-9-15 20:44

畫得唔係太好= =多多指教
loveb207 發表於 2011-9-15 19:09 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

原來是3分頻
呢個設計
低音最重要的是102uf那個電容 (其實電感既作用更重要, 你可以量度就量吧, 換至少14AWG低音會好好多)
如果空間唔係問題
一於ESA 33uf x 3 + 3uf 左右 x 1的
中音電容比高音緊要
因為中音cross得都幾高
10uf 可以上mcap supreme
47uf 可以考慮SA 去並吧, 加一粒0.1uf既mcap銀油效果會好唔錯的
而4.3uf
因為係影響空間感多
你可以mcap 白也可以了, 好一點當然更好了

不過中音高音圖好像有點怪, 唔知係咪我睇錯

我先前的設計
106uf係低音
40uf係中音
4.7uf係高音
大概是180 / 4000hz
你的分頻點應該跟我相近
所以中音可以重注少少
如果係鍾意低音既
你既102uf係關鍵
不過會好大粒
33uf好似小型汽水咁大

mike1981 發表於 2011-9-15 20:56

回復 11# mike1981

上載下ESA 低音電容陣先

loveb207 發表於 2011-9-15 21:44

我低音是120uf,要改做102uf會好點嗎?
我對電容品牌不太認識,如果用m-cap白會比esa好嗎?

4.3就打算用m-cap supreme 3.3uf 680v並1.0uf 680uf
而10uf也打算同樣使用m-cap supreme 10uf 800v
120uf就用m-cap mkp(白) 100uf+10uf+10uf(250v?400v?)
47uf這個各位都說得這麼重要~可是用supreme 還是mkp呢? supreme實在是有點貴= =

mike1981 發表於 2011-9-15 22:28

我低音是120uf,要改做102uf會好點嗎?
我對電容品牌不太認識,如果用m-cap白會比esa好嗎?

4.3就打算用m-cap...
loveb207 發表於 2011-9-15 21:44 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

sorry
應該跟番你原裝好
120uf我建議用ESA
低音會穩定快d

其實47uf可以係33uf 既ESA再加一粒supreme, 甚至是mkp 加一粒1uf 銀油改善高頻

loveb207 發表於 2011-9-15 22:31

C兄,那香港那裡買M-CAP會好一點?

loveb207 發表於 2011-9-15 22:49

哦哦,咁ESA的47uf幾錢左右?
同埋如果我47UF用M-CAP白47UF+0.1UF Mundorf Silver/Gold/Oil Series係咪會有比單用一個M-CAP(白)47UF要好?

多謝哂你啊C兄,麻煩哂{:6_218:}{:6_220:}

mike1981 發表於 2011-9-15 23:31

哦哦,咁ESA的47uf幾錢左右?
同埋如果我47UF用M-CAP白47UF+0.1UF Mundorf Silver/Gold/Oil Series係咪會有比 ...
loveb207 發表於 2011-9-15 22:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

幾錢既你可以去hificollective買
用paypal寄回來
俾你係香港買更平
上面用的佢都有貨

至於你用高一級既, 當然比白mcap好了
我建議ching你善用上面既網站
再睇budget改你份料{:1_352:}

derekwyw 發表於 2011-9-16 11:38

由於你都係剛玩~不如你先買d平d的電容先~例如白色mcap + 一般電解 (例如 nippon)test 一下個味道合唔合你口味, 有咩想要強化同差d咩~然後再買好d的料~雖然咁可能浪費了你2~300但較容易找到你要的東西~否則你買完的貴料好似mcap銀or更貴個d cap發現唔係你要的味道就掉又唔係唔換又唔係.而且咁樣可以令你對唔同brand的電容有更多認識,當學費囖{:1_338:}(p.s 電阻都係影響聲音的東西~要留意; 線材方面多芯線一般下潛較好餘音較多, 而單支銅剛較狠打心口)

loveb207 發表於 2011-9-16 17:29

幾錢既你可以去hificollective買
用paypal寄回來
俾你係香港買更平
上面用的佢都有貨

至於你用高一級既, ...
mike1981 發表於 2011-9-15 23:31 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我知用高級會好D,我GE意思係用粒47UF白M-cap並一粒高級0.1uf ge電容可以有更好表現?????

謝謝

derekwyw 發表於 2011-9-16 17:45

回復 19# loveb207

高音會有小許改善
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 摩改分音多問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。