loveb207 發表於 2011-9-14 21:32

摩改分音多問

小的最近想換掉家中的中置B&W-HTM61上的分音,想自己親手重新做一個
辛辛苦苦把分音拆了下來 (已鎖定M-CAP電容,電感認識不多),再上網找找電容,電感資料,
但發覺沒有HTM61中置分音內電容的容值電容
請問可以用並聯方法來達到所需要的電容值?? (10uf+10uf+100uf=120uf)
還有就是我見電容有好多種形狀,上面的數據也有點不同,它們可以用同一類的電容來代替嗎?? (圓的,方的)
可以解釋一下嗎?(200VAC MPA,200VAC MPK,100V NP,)

先謝謝各位大大啊{:6_242:}

loveb207 發表於 2011-9-14 21:33

回復 1# loveb207

晚點補上分音照片

loveb207 發表於 2011-9-14 23:09

derekwyw 發表於 2011-9-15 09:38

200VAC係可以承受電壓
    mpa mpk 係電容型號系列 (b&w 大部份都係clarity電容代工的)
    m cap電容雖然很好但味道同clarity很不同, 可能唔夾b&w喎
    大粒兼黃色個d你可以用mkp, 錫膜, 銅膜等電容取代, 藍色果粒係電解電容, 白色果粒係電阻
    要留意由於speaker對電容誤差要求較高~買時最好找賣speaker單元的地方要他match 數值, 特別是電解電容一般都有20%誤差

mike1981 發表於 2011-9-15 12:16

回復 4# derekwyw

同意樓上
不過B&W用既CLARITY個GRADE係最差
求其換隻SA已經好好
再好D可上ESA

120uf個粒應該係阻抗補償/BSC線路,對聲音影響無咁大,可以用mcap bipolar多粒並上

Mcap既聲音高音好D,音場闊D
Clarity本身中音甜D飽少少
2者我都有,低音我PREFER CLARITY
反而高音上MCAP係延伸各樣野都好一點,但味道唔多覺同CLARITY有太大分別

配對問題可以唔太擔心了,我做3路分音,用mcap, clarity cap, ampohm, duelund 無配對的情況下,做完測一下頻譜,2條CURVE幾乎一樣
用得有番咁上下價既電容,數值都唔會差太遠

loveb207 發表於 2011-9-15 16:00

多謝各位師兄先
因為我見B&W800系個分音都係用M-CAP,所以想大膽試下
先列出要換的電容,希望各位師兄比D意見

47UF 250VAC MPA
10UF 400VAC MPA
(黃色那2個)
上面這2個電容,我打算用M-CAP MKP Series代替

4.3uf 200VAC MPK
(黑色方形那個)
我在網上找不到M-CAP有出4.3UF這個容值,可以用Mundorf Silver/Oil Series或Mundorf Supreme Series的1uF+3.3uF並出來嗎?

我見Mundorf Silver/Oil Series這系列的電容都好貴下,會唔會同上面MKP Series2粒級數相差太遠?還是用Mundorf Supreme Series就夠了?

120uF 100V NP
(藍色那一個)
在上面那幾個系列中沒有120uf,要是用12*10uf價格好像有點嚇人,再說剛剛上面那師兄說這粒作用不大,可以用Mundorf MTube Series中的30uf 600vdc*4或100uf 550vdc+20uf 750vdc(不同電壓有問題嗎????= =)代替嗎?

都沒什麼頭緒了,還有師兄可以提供更好的意見嗎?感激萬分

mike1981 發表於 2011-9-15 17:13

多謝各位師兄先
因為我見B&W800系個分音都係用M-CAP,所以想大膽試下
先列出要換的電容,希望各位師兄比D意見 ...
loveb207 發表於 2011-9-15 16:00 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你可以畫個線路出來嗎?
就我看120uf唔好改佢,無論係阻抗補償, BSC, 或notch filter
你改左數值會影響好大的
平平地mcap bipolar幾粒並應該ok 你可以去hificollective看下

就我估
應該係3rd order cross 2nd order
10uf可以用clarity cap sa / esa (250v)
高音上白mkp都可以 (不知是否那粒4.3uf?? 要看看線路

47uf有點煩,買都好大粒,CHING可能要去找找白MCAP多大一粒

loveb207 發表於 2011-9-15 17:34

你可以畫個線路出來嗎?
就我看120uf唔好改佢,無論係阻抗補償, BSC, 或notch filter
你改左數值會影響好 ...
mike1981 發表於 2011-9-15 17:13 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

因為喇叭內部空間有限,加上2隻分音面對面對住,所以我打算重新做一個分音,外置在喇叭外面,其實一隻用2000-3000升級,我都OK GE
我對畫電路圖忘了很久,我試試,晚點POST上來

再次多謝各位師兄

ANWKLO 發表於 2011-9-15 19:02

可以參考電容的特性 {:1_245:}
Clarity sa幾好, 唔貴.
http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

電阻可以考慮 Mills.
http://www.partsconnexion.com/resistors_mills_mra12.html

loveb207 發表於 2011-9-15 19:09

畫得唔係太好= =多多指教
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 摩改分音多問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。