ilavbnm 發表於 2011-7-27 16:13

古靈精怪調聲法2...都係後果自負.....(^_^)

今次有補充篇&私人篇
補充篇~膽罩(之前話搵到會補返o既)
私人篇~之前果d係當年已經廣為流傳o既方法,今次要講d比較小眾&只係同輩間流傳o既方法

1.補充篇~膽罩
可能大家聽到膽罩喱個名唔知咩o黎,但有可能見到圖後會~啊!原來係講喱d
膽罩用法好簡單~套上隻膽度就ok
不過就有人話要落地先有用
我就落唔落地都試過,結果.....我對唔只係"木耳"直頭係"石耳".........{:6_158:}

2.私人篇
a.寶貼~無錯又係佢...
CD之後到DVD(當時未有BD),用法相同,有人話聲畫都好左.......{:6_134:}

b.水喉膠布
將水喉膠布好似纏水喉一樣纏住個RCA插
流傳話:喱種做法只係for RCA,XLR係不適用o既
不過要纏幾闊幾厚先最好聲,都係果句....唔好問我..........{:6_229:}

c.神布.............神筆之後又有神布
個樣只係一塊比普通眼鏡布大d的眼鏡布
有人話用喱塊大d的眼鏡布抹過o既CD會好聲d...........{:6_176:}

d.紙筒 / 飲管
終於有d正常d兼一定有效o既野出現啦
用法十分簡單,首先搵一張質地硬少少o既紙(例如:雜誌封面)
將佢捲成同喇叭低音反射孔差唔多大小(最好係插左入低音反射孔先調大小)
因為太大入唔到,太細又插唔實
利用紙筒長短調節低音量,飲管用法相同(飲管係一扎唔係一支)
中意o既.......兩樣一齊用都得..................{:6_142:}

最後想講吓一個又係關於CDo既經典終極調聲法:唔同人摸CD唔同聲
喱樣野唔係我講,係某CD出版商講o既,講到喱度...應該好多C兄都知我講咩啦
某號稱專出發燒錄音CD的出版商
o係一次示範中,佢地o既工作人員講:佢地出o既碟唔同人摸過會唔同聲(即係唔好聲唔關碟事)
仲即場搵幾個工作人員示範...............問你死未{:6_235:}

音響圈真係好多古靈精怪野,甚至有d調聲法已經係去到"神蹟級"
我亦見過有人o係部SP11上玩厠紙調聲{:6_174:}

不過玩CD方法真係算最多......{:6_134:}

總之音響圈真係"信則有‧不信則無"...信...後果自負....................{:6_175:} {:6_174:}

moliu 發表於 2011-7-27 17:04

膽罩對愈舊的nos管,效果愈大!

g25 發表於 2011-7-27 23:15

今次有補充篇&私人篇
補充篇~膽罩(之前話搵到會補返o既)
私人篇~之前果d係當年已經廣為流傳o既方法,今次要 ...
ilavbnm 發表於 2011-7-27 16:13 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

thank! ching 好詳盡!!
又学到嘢嘞!!

4pk 發表於 2011-7-29 03:44

膽罩我對木耳無返應{:6_204:}d.紙筒 系真既,買貴啦叭會送埋比你

PP-HK 發表於 2011-7-29 09:20

飲管呢家野成廿幾年前已有玩, 神布都玩過。較為現代既有水磨砂紙、筆筒、磁環, hiend既神木、聖杯、牛肉粒呢。

ilavbnm 發表於 2011-7-29 10:39

回復 4# 4pk
其實好多調聲方法最初都係來自廠商意念,坊間跟住自行DIY.......{:6_190:}

ilavbnm 發表於 2011-7-29 11:03

飲管呢家野成廿幾年前已有玩, 神布都玩過。較為現代既有水磨砂紙、筆筒、磁環, hiend既神木、聖杯、牛肉粒 ...
PP-HK 發表於 2011-7-29 09:20 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我講o既調聲方法的確好多係N年前玩法
主要係我想講一d以前玩音響o既古怪方法比大家聽吓
好似神筆&神布咁...因為而家已經無人玩...咁咪攞o黎講o羅
其實以前仲有神水...不過喱樣就~應該而家仲有發售...所以無講{:6_211:}
喱d調聲方法,大家咪當要o黎聽吓‧講吓‧笑吓o羅

PS.
寶貼我試過係有用o既,不過我就覺得唔一定係改善
只能講:d聲係有d唔同左,至於係好定壞,有興趣o既朋友可以試吓
反正唔啱聽撕返落o黎就得,不過...如果長期貼住粒寶貼對CD有無影就唔知啦
最後都係果句.............後果自負...............................{:6_235:}

4pk 發表於 2011-7-29 13:52

回復 7# ilavbnm

神水其實只系幫助傳導,用水咪得囉{:6_174:} 太多音響老千{:6_176:} 最搞笑糸放塊木向眼鏡{:6_176:}

AV_Duck 發表於 2011-9-13 16:25

同部AMP 打小人, D聲會唔會好左? {:6_199:}
頁: [1]
查看完整版本: 古靈精怪調聲法2...都係後果自負.....(^_^)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。