lamtsai 發表於 2011-11-17 17:20

我想講下why我唔買HX920而買EX720,2個原因
1)價錢貴ㄧ倍但同ㄧ尺寸,真係覺得唔係好抵。
2)反光,此乃很重 ...
SIXKKHO 發表於 2011-11-16 19:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果你分唔到2者質數上的差距,的確EX720一定抵買過HX920(其實EX只係最入門的LEVEL,HX唔好過佢都幾奇怪)

mnmxxxx 發表於 2011-11-17 20:35

回復 861# lamtsai

Agree.HX920 must be better than EX720.But I think I will consider EX720 also because it is less risky.

SIXKKHO 發表於 2011-11-17 22:22

回復 861# lamtsai

我無話HX920唔靚,2部機ㄧ眼就可分高低,但差ㄧ倍有多好似唔係好抵咁,
其實EX720經tune過真係唔差,只是從側邊睇就真係比較弱,至於反光現在都有ㄧ些,
我要關掉吊燈然後開LED射燈眼睛才覺舒服,所以玻璃面對我來說應該唔掂。

SIXKKHO 發表於 2011-11-17 22:27

回復 862# mnmxxxx

我同你ㄧ樣想法,同埋有反光問題,所以都係買EX720算數。

kyw999 發表於 2011-11-17 23:44

咁請問NX720 又要幾銀同可否比較個性價比﹖謝....

SIXKKHO 發表於 2011-11-18 20:43

NX好似都係玻璃面wo。

tung623 發表於 2011-11-20 17:54

資料很有用,師兄可以幫忙給sales的電話嗎?
感激了

SIXKKHO 發表於 2011-11-20 20:22

回復 867# tung623

Send左比你啦,你想買EX or HX,買左記得發表下。

billy997 發表於 2011-11-20 20:49

Quite a personal preference, in china there are a lot cheaper models with very big screen. Eg. 70 inch less tha $15000. Those quality is not acceptable for me but indeed many ppl mainland only watch tv not even bother DVD quality let alone bluray or HD.

I did consider ex720 for the exactly same reason, but compared in broadway side by side with the HX920 it is not acceptable even watch tvb (起格)。 At the end I did not get SONY but end up sharp top model 60inch.

SIXKKHO 發表於 2011-11-20 21:15

回復 869# billy997

我之前都想買sharp部60吋,但淘寶無貨才轉買EX 720(因我急住用),之後見識過淘寶才去了華強路買,
我亦問過sharp賣幾多錢,好似要¥24xxx我覺得太貴所以都係買左sony,第ㄧ次在大陸買機先試部平野,
如無問題過幾年才買部好D同大D。
(補充:sharp部60吋同sony HX 920ㄧ定好過部EX 720,但要考慮$呢。)
頁: 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 [87] 88 89 90 91 92 93 94 95 96
查看完整版本: 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。