ewartuen 發表於 2011-4-20 10:24

用Jumper同一條過有乜分別

想問下大家, 見好多ching都話用jumper會用返原身同一隻喇叭線, 咁我就想, 點解從來都好似無人話過, 直頭一條過, 由LH-LL, RH-RL咁駁呢, 咁唔係最簡單直接咩, 反正都係用同一種線, cut都唔洗cut包無接觸不良啦! 我有呢個想法, 其實係因為我所有線都裸跑, 無用蕉插亦都無用叉(唔係無叉用), 所以我想法就比較簡單. 但實際上係咪真係咁簡單既一回事呢, 真係好想ching提點下.

awu 發表於 2011-4-20 11:49

can be used as Bi-amp or Bi-wire for power enhancement.

ewartuen 發表於 2011-4-20 12:10

回復 2# awu

I know I know,Bi-amp同Bi-wire就當然係另外一回事啦!

sunboy 發表於 2011-4-20 13:18

師兄有否考慮到如果用裸線接駁喇叭銅柱,喇叭線長期冇遮冇掩咁同空氣接觸會好易氧化而導至傳導能力下降甚至接觸不良,當然裸線直駁應該是最好最正的,但可能久不久便要剪去氧化了的都分再開皮更新,既麻煩又肉疼喎{:6_141:}..........有錯請指正{:6_147:}

ewartuen 發表於 2011-4-20 14:50

回復 4# sunboy

唔知你講緊
1. 我而家個setting, 還是係
2. LL-LH, RL-RH那一段呢

如果係
1. 我都有考慮過呢個問題, 但因為自己第一次玩, 乜都唔識, 就覺得裸跑住先, 唔攪好過攪錯, 遲下有乜唔對勁先再算
2. 呢段當然會用返熱縮膠條封返佢啦

其實我考慮jumper, 原因係因為之前找過一位影音顧問set過下套野, 不過佢話個中置, set到盡把人聲都係仲差D, 咁佢就建議我用返用緊條線代替喇叭條銅片做返jumper, 所以我就忽發奇想啦! 希望大家都俾下意見啦!

sunboy 發表於 2011-4-20 15:44

師兄,我意思係就算喇叭線比喇叭鏍絲夾實果處都會好快氧化......{:1_332:}

ykkc 發表於 2011-4-20 15:59

回復sunboy

唔知你講緊
1. 我而家個setting, 還是係
2. LL-LH, RL-RH那一段呢

如果係
1. 我都有考慮過 ...
ewartuen 發表於 2011-4-20 14:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ching係咪諗住去到接駁speaker個段嘰speaker線全裸, 就咁:對"寸接通晒lf同hf??
    我都想知得唔得 logic上應同bi-wire一樣......我估

ewartuen 發表於 2011-4-20 16:30

回復 7# ykkc

就係咁之麻, 反正兩邊通氣都係想用埋同一隻喇叭線, 中間熱縮膠套住咪ok囉, 都唔算全裸啦掛(總算有塊樹葉仔)! 但理論同實踐始終兩回事, 所以想聽多D意見先決定係咪咁做!

sunboy 發表於 2011-4-20 17:41

回復ykkc

就係咁之麻, 反正兩邊通氣都係想用埋同一隻喇叭線, 中間熱縮膠套住咪ok囉, 都唔算全裸啦掛(總 ...
ewartuen 發表於 2011-4-20 16:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

小弟衹知道bi-wire喇叭線係用兩組獨立嘅喇叭線分別連接擴音機和喇叭的高/低兩組接點,目的是杜絕互相的影嚮,廠線通帶用較粗的線去低頻,較幼的線去高頻,有錯請師兄指正{:6_190:}

ANWKLO 發表於 2011-4-20 19:10

回復 1# ewartuen

好多師兄鍾意試下, 又高又低, 插來插去, 好多玩法, 聲音變化多, 靈活些掛 {:1_245:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 用Jumper同一條過有乜分別

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。