reallyfatboy 發表於 2011-4-14 23:41

新手平野入門組合 (3/25/2013 update, 換十仔)

其實一直都想買套5.1黎打機睇戲, 奈何自己間房地方問題, 冇得搞. {:6_125:} 搬左出黎住終於有機會啦, {:6_181:} 又俾我搵到呢度. 令原本只想買套SONY套裝機的我最後變左咁...
Yamaha 467

菲仔9500

喇叭係POLK AUDIO TL1600 5.1 套裝

之後仲入左條11001 RCA 同2 條QED Signature. 埋單係SONY套裝機1.5倍價錢{:6_147:}

4/19 update
加左塊石,取代塊木材,fit返個櫃深度, 靚晒{:6_174:}

4/23 update
聽師兄講加返隻腳先. 而家聽落真係闊左, D聲冇已前好似全部都係正面黎咁.

8/12 update
76真係唔可以多上, 係度睇到P記轉款減價, 11K左有有46"Plasma, 舊機就借D2送左去阿媽度...

換左P46V20H

新機出場 (呢部有光點的)

8月3日送貨,信興師傅set完機後, 我用色圖再check check, 發現係綠色同白色時係中間偏下有一點紅點,已即call師傅上黎再睇, 佢話1點冇得換, 同我mark左係張單度就走左...跟手我再call返百記sales, 佢同我再打俾信興約多次check機, check 完機師傅mark晒record, 話佢幫唔到我, 換唔換機唔係佢決定,咁我拎左信興sales電話, 今個星期一拎上信興. 星期三就confirm可以換機. 今日新機送到, 0光0死,入工程mode睇,used time只係10mins,開關機1次,係全新機.信興的售後服務真係唔錯,而家開心享受中.{:6_143:}

今日送到的新機

2/8/2013 update
年半過去, 終於有新update. 換喇叭終於得到老闆同意, 同佢睇過佢接受的size.

早排執一執個櫃, 原本係咁

執完之後

係唔換櫃的情況下,買左佢

尋晚上擺好位後

而家搞緊大project, 如果唔係壞,我諗黎緊一兩年都唔會換野啦...

3/25/2013 update
買左前中置之後, 原本果D多左出黎, 因為係套裝黎,賣3隻又未必有人買. 正好之前JVC mini hifi壞左, 我有keep返對喇叭, 而家用佢黎做後置. 咁套5.1set就可以一套賣, 然後換隻十仔.
本來有幾個差電器放十仔上面, 換新十仔時我唔想再咁擺, 屋企又有D碎料, 就DIY左個架放, 十仔放下面.

一直都係諗住買A7,但上得76自然越睇越貴, 最後收左隻HRS-10, 可惜有問題, 要退返錢. 最後都係用一個偏貴的價錢入左A7.

放返入果十仔位, 因為一早都係預放佢, 所以都好fit.

玩具list:
Panasonic P46V20H
Yamaha RX-V467
Philips BDP9500
Himedia H560B / Now TV / Apple TV3
PS3 / Xbox 360 / Wii
Front :Quad 11LC / Center : Quad Lite Center / Surround :old JVC mini hifi speaker
Sub: MS Aviano 7
Belkin PF30

corolladv 發表於 2011-4-14 23:43

{:6_195:}{:6_196:}{:6_195:}

fm31331 發表於 2011-4-14 23:43

ching,{:6_193:}

leo25 發表於 2011-4-15 00:36

好既開始 {:6_193:}
不過慢慢上多d黎76, 就會... {:6_174:}{:6_174:}{:6_174:}

r@y 發表於 2011-4-15 03:57

Yamaha...正{:6_193:}!!

mingcheung 發表於 2011-4-15 10:29

遲d你會中毒好深{:6_183:}

reallyfatboy 發表於 2011-4-15 11:15

其實我有一個問題, 而家我咁擺位, 2隻前置會唔會太近? 而後置D聲好多時都好細, 我已經將後置轉為對住梳化位. 如果買個音壓計較一較佢會唔會好D?

sclendan 發表於 2011-4-15 11:28

師兄唔駛怕俾人毒, 我都係入們玩緊, 慢慢玩慢慢升呢, 咁d野先襟玩嘛!{:6_193:}

bh72bh72 發表於 2011-4-15 12:21

好開始, 慢慢玩先正

reallyfatboy 發表於 2011-4-15 17:56

遲d你會中毒好深
mingcheung 發表於 2011-4-15 10:29 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

已經成日心思思想買野啦(D拖板好似CALL緊我).....{:6_203:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 新手平野入門組合 (3/25/2013 update, 換十仔)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。