ozonehk 發表於 2011-1-31 14:24

請問 f1.8光圈的相機在$5000以下有什麼揀???

主影 bb 及 pet .... 盡量不用flash.....有什麼機可以選擇??

Olympuz XZ-1 有 f1.8 光圈 不過未出...
Sony NEX 5 不過電量好快用完.....
Panasonic Lumix DMC-GF2<-----ISO1600已很多雜訊 及 電量好快用完
d3100 + 35mm f1.8 <----唔知畫質如何....
550d + 50mm f1.8 <---- 貴過nikon ...但唔知畫質如何

請指教....

mike384 發表於 2011-1-31 14:51

主影 bb 及 pet .... 盡量不用flash.....有什麼機可以選擇??
...
ozonehk 發表於 2011-1-31 14:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係呢個list中, 我會揀d3100, 我都未試過呢部, 但35 f1.8我都有, 相當唔錯的一支鏡, 室內影人影小動物都好適合的.
呢度一幅影猫b的, 唔知你覺得點? (D60+AF-S 35 ISO400, F1.8, F2.2 1/50S

canon都係一個好提議, 不過50都太tele, 室內有時唔方便, 如果你鍾意canon的話, 都係買返35前後的鏡頭好d, 如果預算太緊, 咁不如nikon啦.

firework8hk 發表於 2011-1-31 16:11

係呢個list中, 我會揀d3100, 我都未試過呢部, 但35 f1.8我都有, 相當唔錯的一支鏡, 室內影人影小動物 ...
mike384 發表於 2011-1-31 14:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Agreed with Ching Mike!

ozonehk 發表於 2011-1-31 17:03

想問....

firework8hk 發表於 2011-1-31 17:10

For D3100 with 35mm. u can see the below link for your reference.

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=58165&highlight=

ozonehk 發表於 2011-1-31 17:19

最後想問....
1. nikon d3100 (連AF-S DX 18-55mm VR鏡頭套裝) + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G + Speedlight SB-700
2. Panasonic Lumix DMC-GF2 + 20mm f1.7 + flash (可轉角度)
3. Pentax Kr + 定焦 + flash (可轉角度)

邊個組合好...

paulchen 發表於 2011-1-31 17:20

亦可以考慮Sony A500 加配支50MMf1.8
都係樓主筆直範圍

mike384 發表於 2011-1-31 17:27

最後想問....
1. nikon d3100 (連AF-S DX 18-55mm VR鏡頭套裝) + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G + Speedlight ...
ozonehk 發表於 2011-1-31 17:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

睇你想要乜?

1的話夠平, 亦大慨影到你要的野, 日後唔夠的話加鏡就ok, 當然啦, d3100冇機身摩打, 日後要玩af鏡就會擇使了少少.
2的話夠輕便, 不過先天性散景不足, 你鍾息玩濛哂的散景的話, 佢有其極限.
3的話唔錯架, 不過pentax係鏡頭上的選擇比較窄, 你先study下自己要乜鏡, 35的話有新的, 不過光圈得f2.5, 亦唔係太平, 35 f2的話直頭係眾廠之最.

畀我自己揀都係揀nikon, 但d3100雖然新同好玩, 操控方面我會認為d90, 我d60打柴後, 而家都係入了部二手d90玩, so far so good.

ozonehk 發表於 2011-2-8 00:18

回復 8# mike384

如果nikon d3100 (Body) + AF-S DX 18-200mm VR鏡頭 + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G 可以萬用嗎?

nikon af-s 35mm 1.8 全世界都冇貨.... 18-200mm唔知邊個牌子好d..??

因為試左 d3100 / 550d / kr.....d3100 比較好....kr 的色調還原比較差...

mike384 發表於 2011-2-8 00:54

回復 9# ozonehk

呢個世界冇萬用的野, 如果你想一世唔再買鏡頭, 唔好買dslr或者任何可以換鏡的相機.
個人對鏡頭的需要會隨著對攝影的認識而慢慢轉變, 因人而異, 好似我自己就偏好定焦鏡, 好個人的.
35.8係幾搶手的, 搵下啦.
18-200當然係n記原廠最好, 而家出到第二代, 畫質較佳.
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問 f1.8光圈的相機在$5000以下有什麼揀???

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。