cowpang 發表於 2010-11-1 14:52

17-40L 轉24-105L

各位友好
真係好煩惱,我用緊450D,平時用開17-40,要遠就換支百微
有個FRIEND叫我trade左支17-40跟住入番支24-105.
大家有乜野意見呢

PP-HK 發表於 2010-11-1 15:06

24/105我怕用係crop機會唔夠wide, 我覺得你反而係差枝中至長焦, 例如小小白會岩你多d。

cowpang 發表於 2010-11-1 15:17

但成日要轉鏡,好混亂

mike384 發表於 2010-11-1 16:52

買24-105又唔想換鏡的方法=>買部5d mk2米得lor~{:6_238:}
如樓上所講, 如果想影tele不始買支tele zoom重好, 24-105都好似7千幾, 加dd就有小小白~
當然你唔怕重可以買小白添.
轉鏡點解會混亂?? 唔慣的話轉多d就會熟手~

cowpang 發表於 2010-11-1 17:06

因為我用背相機袋,擺機係快,但換機要放低晒d野
其實我都想要5d2, 但我想影多一兩年練好d技術先,唔想俾人話相機先決.{:1_260:}
其實太tele講真我又唔洗, 玩住55 250先都可以,不過40-100呢段無左,中段要影為有用腳行

cowpang 發表於 2010-11-1 17:08

其實我諗17-40 轉24-105因為二手trade換只係補1700, 所以先諗
如果入支新鏡用7000, 我不如儲埋d錢遲d買機

PP-HK 發表於 2010-11-1 17:21

如果你諗住最終上FF既話, 而家換24/105都OK既。

lemonstar 發表於 2010-11-1 20:35

cowpang兄仲有冇支ultra wide 如10-22, 12-24嗰d?
如果有&諗住會入, 咁24-105都ok既
又如果玩多1,2年會上FF, 咁24-105會good fit
當然apsc+24105唔好諗住影到wide野
個焦距係唔wide唔standard(24x1.6)
我以往既經驗係30d+24105, 但少用, 淨係用黎影我姪女, 老婆(嗰時係女友)
到上左5d2, 24105既焦距變成平日鏡,
但我去旅行又鍾意影ultra wide shots (landscape shot)
所以去trip前入左1740
而24105帶埋去都冇用過(長插1740影风景+食物)
又由於24105在24時邊位變型我唔接受
最後放左24105而入2470

其實點解要1740trade in 24105我就唔會嘞
反正師兄都有55-250

Big_McIn 發表於 2010-11-2 02:14

各位友好
真係好煩惱,我用緊450D,平時用開17-40,要遠就換支百微
有個FRIEND叫我trade左支17-40跟住入番支24 ...
cowpang 發表於 2010-11-1 14:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

17~40L f/4以FF來講是Wide Angle Zoom, 24~105 f/4是Standard Zoom。

如Target是FF,現在應按兵不動,要動就加支70~300mmIS。

將來FF機,只有24~105都是Wide唔夠Wide,打雀又唔夠Tele。

以FF用Zoom,17~40L, 24~105L IS, 70~300 IS是必備的。

cowpang 發表於 2010-11-2 09:29

多謝各位ching提供意見
一言驚醒夢人
又可以儲番d錢

小弟現有器材
450d 加直倒
舊百微 一般常用,點都帶埋佢
17-40 最常用
50.8 自從入左百微後好耐無用
55-250 真係好少用,又係用黎看門口,因為少影tele野,或者唔知影乜野tele野好
17-55kit鏡(2手佬收300-400,不如留番黎看門口或送禮),
日清622外閃
諗住影多d相練技術
遲d慢慢諗升級
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 17-40L 轉24-105L

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。