KING 發表於 2010-9-29 00:10

好專業喎!{:6_193:}

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:14

已掉既"鉃"沙...

養魚用既石英沙

裝修用既石英沙

炭粉

My collection

今次用既兩種"粉"

今次用來灌沙既工具

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:22

準備入Telfon

頭尾預留外skin...for 收口(with Telfon)

入左Telfon (L)

入左Telfon (N)

Twist with L, N, E.

灌沙啦

End Product:

KING 發表於 2010-9-29 00:29

本身有水線在內點解再加多一條水係外邊呢?{:6_141:}
你原來開左皮先灌沙,但唔知我條有冇開皮呢?要問KUNG KUNG先知啦!{:6_238:}
可能開左皮唔駛煲咁耐喎!{:6_174:}

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:39

內=應該要有.因為L,N,E, for 拖板用,我覺得好重要,因可能將來有d device係earth左,咁條"E"我就慳$d...唔用telfon,就係3條織線.盡量要做到each node 既距離要一樣.可減低EMI.{:6_176:}
外=45度twisting底消外來既EMF[同內出既EMF, (應該冇啦...d telfon 好貴...)]{:6_122:}
再有炭粉,應該冇咩 EMF啦...haha{:6_158:}
d石英沙,應該減低及消除階震... haha{:6_158:}

telfon 4mm : $15/呎.{:6_176:}

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:41

回復itoy2008
itoy Ching ,
嘩 ! 簡直眼前一亮 ! 靚成甘 !
Ching 條 芯係咪 " 老 P 4mm 多股 " 線 ??
...
KUNGKUNG 發表於 2010-9-28 15:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Ching,係呀,老P , 多股4mm.

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:43

回復 85# yoes

Thanks yoes Ching, 已post晒影既手術圖,遲d再加字...多多指教.{:6_162:}
好累既一天...唔洗做就好啦...haha{:6_176:}

itoy2008 發表於 2010-9-29 00:45

本身有水線在內點解再加多一條水係外邊呢?
你原來開左皮先灌沙,但唔知我條有冇開皮呢?要問KUNG KU ...
KING 發表於 2010-9-29 00:29 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

重有外twist係只接去頭,fly尾既,有助bring走d noise. {:6_158:}

KING 發表於 2010-9-29 00:47

重有外twist係只接去頭,fly尾既,有助bring走d noise.
itoy2008 發表於 2010-9-29 00:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

所以就話你玩得好專業law!{:6_193:}
我就冇呢D心機同時間啦!{:6_136:}

fuman0123 發表於 2010-9-29 01:11

回復 95# itoy2008

網係要預長啲..唔緊要啦,效果好咪得囉! ! !{:6_139:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: DIY彈性灌沙線計劃中 (update 相係p9#81;p18,#171; p33,#323-325;p35#345)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。