commail 發表於 2010-8-1 23:30

IPAD試玩後感想

首先說明我不是ipad用家,亦從來無買過IPHONE或IPOD。
今天經過電器店,內裡有幾部IPAD供客人試玩,見有時間又無人爭,便入去試玩一下。
部機的反應都幾快,看相或看VIDEO的畫質亦不錯,但.....
1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電!
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!
但我不是潮人!真的無興趣買!
希望不會使IPAD買家不快。

fuman0123 發表於 2010-8-1 23:43

回復 1# commail

真係諗唔到咩理由買佢{:6_170:}

taxman123 發表於 2010-8-2 00:01

[5. 10吋屏幕,我相信會很食電}..............wrong :
Copied from Apple :
內置 25Whr 充電式鋰聚合物電池
可持續以 Wi-Fi 瀏覽網頁、觀看影片或聆聽音樂長達 10 小時
透過 3G 數據網絡上網,電池可供電長達 9 小時
以電源轉換器或 USB 接駁電腦充電

spadeace 發表於 2010-8-2 00:08

我覺得如果做到7寸, 個吸引力會大D
最少袋出街都輕D

liljon852 發表於 2010-8-3 21:52

原本諗住買, 但諗諗下都係等android既tablet出再作比較&決定~^^

jack331 發表於 2010-8-5 01:36

首先說明我不是ipad用家,亦從來無買過IPHONE或IPOD。
今天經過電器店,內裡有幾部IPAD供客人試玩,見有時間又無人爭,便入去試玩一下。
部機的反應都幾快,看相或看VIDEO的畫質亦不錯,但.....
1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電!
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!
但我不是潮人!真的無興趣買!
希望不會使IPAD買家不快。
commail 發表於 2010-8-1 23:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。未試過E-INK的電子書唔知道, 不過睇過Toys Story果本電子書又覺得好正, 又會發聲, 又有少少animation, 又有少少games, 真係好啱小朋友.{:6_142:}
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。的確係, 單手長時間拿著都幾疲倦, 所以應該換手或者休息下{:6_166:}
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。呢句真, 不過佢個定位唔係遊戲機, 玩下簡單遊戲就算啦, 當bonus
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。呢個唔太同意, 如果netbook定位係上網同簡單文書, 佢上網之方便真係無人能及, 開機關機唔駛等, 部機又唔熱, 打大篇字就真係唔係好適合, 一般上下網查下野, 打幾隻字, 玩下facebook or IM, perfect. 唔通真係等netbook開機?? 要求佢行photoshop又太過份啦.{:6_238:}
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電! 23/7到今日差左2次電, 部機日日都跟身, 唔就住黎玩, 你話有幾食電??{:6_183:}當然開工係唔會玩啦.
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!呢句功能多多正是它的強項, 真係幾啱, 市場就係咁, 大家都係buy佢呢樣野, 當然潮物佢當之無愧, 但係大家除左功能以外都會以外形黎簡, 好正常je, 個樣設計得肉酸又俾人話

最後無心得罪ching, 只見大部分觀點都負面比較多, 希望ching唔好介意.

bl089 發表於 2010-8-7 10:14

我都讚同,它的定位是介乎手電及netbook 之間,又多app,我都訂了

commail 發表於 2010-8-7 11:46

各人有各人的看法,各人亦有各人買機的原因,不過最重要買得開心,付錢付得高興,是嗎?
希望各位買家玩得開心!{:6_237:}

macjuju 發表於 2010-8-7 12:00

第一次我試玩, 我都無乜興趣.

不過同 iPhone 一樣, 一般黎講用蘋果野就係 Love it, or Hate it.
用唔著, 你就會話佢乜乜乜; 到你發覺佢既優點時, 你就會將所有缺點成為優點了.

呢個其實同女朋友/女人既道理一樣.
所以我唔多講了. 下次見到面, 同你做個 Live Demo 又點話? 因為講多無謂. {:6_180:}

PP-HK 發表於 2010-8-7 12:21

一個型字已毋須千言萬語。{:6_174:}
頁: [1] 2
查看完整版本: IPAD試玩後感想

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。