heven 發表於 2024-9-17 04:09

小瑟 發表於 2024-9-16 17:47
不如換AMP啦, 唔好放棄大機啦~

大王,我部Amp OK啊,我擺喺地下咋,現在頭痕前、中置喇叭個擺位咋🤭😂

heven 發表於 2024-9-17 04:16

iversonhui 發表於 2024-9-16 18:10
我哋呢啲有大有細冇得選擇就轉玩soundbar姐。如果你仲可以玩avm既,不如換個新既中置或其他喇叭,好過到時 ...

師兄,小弟受教受教🙏🏻🤓,因為我都唔敢亂郁,如果換咗之後啲聲仲差過以前一定比我隔籬嗰件小到我上天花板😅,所以先至上嚟麻煩各位師兄,2 Channel嗰套系統我換咗條電線或其他配置,好與壞佢都即時發現🤭😂,我套Naim始終都係有佢特色😅,佢都話聽歌仔起碼要聽半個鐘先至好聲😔

heven 發表於 2024-9-17 04:21

LeoChin@FB 發表於 2024-9-16 20:26
加多兩隻天空聲𠻹

到時個喇叭未上天花板,我都已經被人小到我上咗去啦🤣🤣🤣🤣

heven 發表於 2024-9-17 04:24

LeoChin@FB 發表於 2024-9-16 20:27
仲要係已經玩開,有哂硬件⋯⋯

師兄,小工年紀大,懶得就懶,上次換部電視,重新執過晒啲位,都搞咗我日幾兩日,腰骨赤赤痛想死咁滯呀😅🤣

cakecake 發表於 2024-9-17 10:36

heven 發表於 2024-9-17 04:06
師兄,小弟明白,如果一對前置及中置可以用衛星喇叭,咁就有得諗喎,因為現在我對前置喇叭因為高度問題, ...

不過我都帶返頭盔先, 用衛星喇叭一定比傳統正常size 既喇叭差D, 但點都好過用soundbar
如果衛星可以睇下呢隻Focal Sib Evo Dolby Atmos 2.0, 佢中低單元都有5寸, av amp set crossover set 90hz應該都還可以, 而且佢可愛之處係個頂有atmos 用既反射喇叭, 即係玩埋atmos都得(咁當然反射一定無實體天花喇叭咁好), 呢對喇叭又可以掛牆, 或者放在你對聽歌喇叭上面, 咁就唔洗話D AV喇叭放得近.
之前Post76都有介紹過
https://news.post76.hk/2017/09/focal-sib-evo-dolby-atmos-5-1-2/

如果$4680買到一對, 應該好過買B&W M1, 起碼佢中低單元有5寸

LeoChin@FB 發表於 2024-9-17 13:41

用開放系統仲有度好,隨時鍾意換邊件就換邊件,聲棍類超級封閉,完全冇得比⋯⋯

heven 發表於 2024-9-17 16:10

cakecake 發表於 2024-9-17 10:36
不過我都帶返頭盔先, 用衛星喇叭一定比傳統正常size 既喇叭差D, 但點都好過用soundbar
如果衛星可以睇下 ...

收到,麻煩晒🙏🏻🤓

heven 發表於 2024-9-17 16:12

LeoChin@FB 發表於 2024-9-17 13:41
用開放系統仲有度好,隨時鍾意換邊件就換邊件,聲棍類超級封閉,完全冇得比⋯⋯ ...

師兄,Sony依套都唔算聲棍😂🤭

LeoChin@FB 發表於 2024-9-17 16:22

heven 發表於 2024-9-17 16:12
師兄,Sony依套都唔算聲棍😂🤭

全封閉式呢,作一個假設,想換隻勁啲嘅超低音都唔得

cakecake 發表於 2024-9-17 17:30

其實師兄都可以考慮下用你部Arcam AVR 550 pre-out去你兩聲道amp, 兩聲道amp當後級用, 咁你對D20R就可以一雞兩食, 唔洗再放多對前置作AV喇叭, 亦只需要加對RCA線就可以解決唔夠位問題, 前中置距離亦可以拉開D
咁當然要你部兩聲道amp 有main in既輸入先可以攪
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: AV 5.1 system 想轉 Sony HT-A9M2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。