heven 發表於 2024-9-15 07:59

AV 5.1 system 想轉 Sony HT-A9M2

小弟現在係影音分家,兩對喇叭嘅擺位如下:
2 Ch speaker 相隔70吋,同坐嘅位置相距85吋
AV speaker 相隔50吋,同坐嘅位置相距70吋,當然中置放係中間😅
AV Amp: Arcam AVR 550
FS: ProAc 1SC
CS: ProAc Centre
RS: 普通嘢
Sub: JL Audio D108
習慣聽歌為主,睇戲要求唔高,因為剛剛執完屋,部AV Amp及中置喇叭擺位上發覺有點困難(當然係土地問題😅)!剛好見到Sony依套系統簡簡單單,同時配合我現在新買嗰部Sony 55X90L,起碼少咗兩件東西,中置喇叭及AV Amp!根據我現有聆聽環境,如果換了Sony依套系統當然加埋隻sub仔,嗰個效果同我現有舊嘅5.1系統相差多少,好咗定差咗?麻煩各位師兄俾啲意見,感激萬分 🙏🏻🙏🏻🤓🤓

AndyCCC 發表於 2024-9-15 09:11

影張相睇下環境先

jackybee 發表於 2024-9-15 09:14

換a9 M2好呀,我之前都玩七點一點四,而家主力玩兩聲道,換套sony soundbar 主力玩兩聲道

kenlabs 發表於 2024-9-15 10:55

現有AV系統好好 應該會好聲過A9好多 再諗諗個AMP&中置擺位

cakecake 發表於 2024-9-15 12:16

淨係JL超低音已經贏Sony套裝低音幾條街
如果不是外觀問題要放棄晒D AV裝備, 換隻細D既中置都好過放棄

heven 發表於 2024-9-15 18:06

多謝各位師兄的寶貴意見,我會再仔細研究下,麻煩晒🙏🏻🙏🏻🤓🤓

heven 發表於 2024-9-15 20:09

cakecake 發表於 2024-9-15 12:16
淨係JL超低音已經贏Sony套裝低音幾條街
如果不是外觀問題要放棄晒D AV裝備, 換隻細D既中置都好過放棄 ...

師兄,多謝你的回覆,因為預備重新擺放前置喇叭及中置喇叭,它們的間距不遠,只得數吋,恐怕前面啲音效會混為一起,因此才有選購A9M2嘅想法,同時亦曾經去過K11及銅鑼灣Sony show room聽過,發覺中置人聲不錯,但是前置聲及surround sound較為薄少少,可能當場啲環境較寬闊及面積較大😄,而小弟蝸居可能會好好多😂👍

heven 發表於 2024-9-16 04:29

kenlabs 發表於 2024-9-15 10:55
現有AV系統好好 應該會好聲過A9好多 再諗諗個AMP&中置擺位

多謝師兄回覆🙏🏻🤓

sanlamsan 發表於 2024-9-16 07:09

當師兄有咁嘅思想而又放上網問意見,其實心目中已經有打算!不過照講下自己愚見!

規格上就真係冇得比啦,soundbar 雖然好進步,但係喺動態、包圍感方面,每大聲少少,個差距都會越大!(正如樓上嘅師兄所講,淨係sub仔都追唔到啦!
如果師兄而家已經習慣咗細細聲至正常聲音去睇戲睇串流電視!主打都係聽歌嘅,當然係跟自己喜好去發展!

Kowloonman 發表於 2024-9-16 09:41

你現有系統咁靚換A9M2係降級.你前置三聲道幾乎黐埋一齊,我建議你可以熄咗隻中置,坐正中間試聽吓,應該中置出既聲用左右一齊出結象一樣會係中間,我自己都係咁設置,由於我畫面降到好低,唔鐘意中置既對白由地下出既感覺,我對前置擺得開過你,但只要坐正中間就唔會有對白偏移的問題.前置既音質亦絶對好過因為就位整隻細中置.A9M2其實都冇中置,較正咗之後改變聆聽位置對白一樣會偏移,但係大家又覺得理所當然冇所謂.
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: AV 5.1 system 想轉 Sony HT-A9M2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。