KeithChan1@FB 發表於 2024-5-30 22:01

Audyssey app 去cal 部 marantz SR6015

第一次用audyssey app 去 cal 我部新機marantz sr6015 . 屋企玩7.1 bi amp . Surround back and surround L and R 玩细喇叭, 所以cal完出嚟之後,crossover 係 250hz。 前面用座地。 超低音用八吋
想請教大家意見,相對上係咪cal得唔好? 由於空間限制所以擺位上要有所遷就。
求指教😃

ronan 發表於 2024-5-30 23:07

起CAL AUDYSSEY 時最好起夜晚CAL ,關哂窗同埋冷氣機,要起一個好靜的環境下CAL 先準,但如果屋企做左ACOUSTIC 另計

如果AUDYSSEY DETECT 到喇叭最低出到80HZ ,最好加返3dB ,即大約120Hz ,因為喇叭出到80Hz 唔代表好聲,要加3dB 先會好聲,詳情可以睇返你對喇叭的FREQUENCY RESPONSE

馬仔出的SUB-WOOFER SIGNAL 一般較弱,最好CAL 完之後加幾個dB ,但唔好多過7.5dB ,否則SUB WOOFER 單位好快壞

KeithChan1@FB 發表於 2024-5-30 23:16

ronan 發表於 2024-5-30 23:07
起CAL AUDYSSEY 時最好起夜晚CAL ,關哂窗同埋冷氣機,要起一個好靜的環境下CAL 先準,但如果屋企做左ACOUS ...

Thank you 但係 你見到 audyssey度到出黎嘅距離, 就咁睇有冇問題? 同埋個環繞喇叭, 分頻點比較高,需要作出調整嗎?

ronan 發表於 2024-6-1 23:17

KeithChan1@FB 發表於 2024-5-30 23:16
Thank you 但係 你見到 audyssey度到出黎嘅距離, 就咁睇有冇問題? 同埋個環繞喇叭, 分頻點比較高,需 ...

如果想verify 喇叭和皇帝位的距離, 只要用拉尺度就可以了,用拉尺度一定最準。

環繞喇叭分頻點較高, 係因為個環繞喇叭單元size 太細, 最低只出到250 的frequency

師兄可以睇返喇叭的spec, 有講frequency response 係幾多, 再加多3dB, 又或者睇返Frequency response 的diagram, 睇返去到邊個frequency 就開始flat, set 返果個位就會好聲

MDLP 發表於 2024-6-1 23:33

如果想verify 喇叭和皇帝位的距離, 只要用拉尺度就可以了,用拉尺度一定最準。

環繞喇叭分頻點較高, 係 ...

師兄唔好介意

關於距離的設定,確實需要相信AVM。AVM其實並不是在測量真實的距離,它只是測量從喇叭發出訊號到麥克風接收到訊號所需的時間,並將這個時間轉換成距離顯示,方便用家理解。實際上,機器在運算時還是以時間為單位,通常會以最長的時間作為參考。對於時間較短的ch,AVM會添加一個較長的延遲來調整所有ch的時間差,以確保所有通道的ch能同時到達皇帝位。

另外,低音炮的測量距離通常會顯得較遠,這是正常現象。因為低音炮內部有多種不同的濾波器例如EQ/phase/Xover...,訊號經過這些濾波器後,傳遞的時間會有所延遲,所以顯示出來的距離比真係會較遠。

MDLP 發表於 2024-6-1 23:38

環繞喇叭分頻點較高, 係 ...

我估對surround speakers應該係有啲問題
就算係Cambridge Audio Minx Min 22
都冇理由測到係250hz
就算電視機喇叭都應該唔止
avm測到係250Hz
應該係去到個分頻極限
可能比250Hz更高但顯示唔到

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 08:30

MDLP 發表於 2024-6-1 23:38
我估對surround speakers應該係有啲問題
就算係Cambridge Audio Minx Min 22
都冇理由測到係250hz

Thank you so much我昨晚再做調整。將原本7.1 變番5.1 ,跟住再cal 多一次。surround L and R 繼續沿用minx 22 . 分頻點都係200hz ,手機app cal 既時候,surround crossover 就係200hz ,但用avm cal 既時候,crossover 就150hz ,真係唔知信邊個data🤔😅

MDLP 發表於 2024-6-2 18:18

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 08:30
Thank you so much我昨晚再做調整。將原本7.1 變番5.1 ,跟住再cal 多一次。surround L and R 繼續沿用 ...

上次同你講過支咪要放正喺中間
如果唔信嘅等於做地盤唔信水平尺一樣
我估你用音壓計度主ch同超低音
都用緊同一個加權
即係A/Z或者同一個反應時間
Adyssey都已經有曬xy軸圖表
點解仲會信音壓計呢啲史前產物
超低音呢樣嘢講個人口味
搵到自己鍾意嘅演唱會或者電影
喺avm個level或者十仔個vol
覺得加幾多減幾多自己口味調節啦

MDLP 發表於 2024-6-2 18:26

Thank you so much我昨晚再做調整。將原本7.1 變番5.1 ,跟住再cal 多一次。surround L and R 繼續沿用 ...

如果識睇呢幅圖
你會見到adyssey
已經幫你喺一個大尖位同兩個大尖位削低
再將整體電平加大
低音覺得唔夠就自己加減
因為你冇提供到用乜嘢超低音其他用乜嘢喇叭環境又有幾大
圖表只係輔助性
你將圖表做到同隻18吋低音一樣都唔代表
出嚟嘅效果等於一隻18吋低音
所以唔係咁易幫到你
總之好似麥當勞食薯條咁樣
覺得唔夠味就攞兩包鹽茄汁自己加落去

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 18:26

MDLP 發表於 2024-6-2 18:18
上次同你講過支咪要放正喺中間
如果唔信嘅等於做地盤唔信水平尺一樣
我估你用音壓計度主ch同超低音

即係簡單啲嚟講audyssey出黎係咩數據, 就盡量跟返,又或者鍾意嘅話就喺每channel做微調, 直至覺得自己適合位置
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Audyssey app 去cal 部 marantz SR6015

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。