MDLP 發表於 2024-6-3 01:17

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 23:34
完全明白。8吋已經到左極限。將來再升級到10吋,就比較容易調整

關於低音喇叭尺寸,我們需要釐清一個概念:八吋未必是極限。

不過,在這個價位,您的 KEF 喇叭就係交咁多貨畀你。如果您的空間有限,但您未來打算一定又要換到八吋,畀多啲錢係會逼近個物理極限,但都唔會突破到八吋的物理極限。

市面上有一些品牌宣稱自己的喇叭,無論是八吋、十吋還是十二吋,都擁有 20Hz 的低頻響應。然而,並非所有品牌都對測試方法進行了透明公開。有些品牌可能在極低音壓下測量出 20Hz 的響應,但實際表現可能並不像數據所示那樣出色。此外,這些品牌也可能沒有公開 20Hz 到 80Hz 之間的頻率響應曲線。

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 09:43

AskaLung@FB 發表於 2024-6-3 00:33
點樣講好呢?
其實師兄唔好介意,因為你全部喇叭低頻響應都唔係話好好,咁有依個問題出現嘅時候就應該買 ...

多謝師兄指導 完全明白 咁我而家就留意下有冇啲12吋或以上嘅超低音喇叭 又係平靚正

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 09:44

MDLP 發表於 2024-6-3 01:17
關於低音喇叭尺寸,我們需要釐清一個概念:八吋未必是極限。

不過,在這個價位,您的 KEF 喇叭就係交咁 ...

謝謝你完全明白你的意思 歸根究底就係因為個超低音喇叭尺寸 比較細同埋功率有限 所以未能夠 磅到成個屋企嘅音響系統

MDLP 發表於 2024-6-3 10:27

想知埋LCR係乜喇叭
做下實驗
搵套自己熟嘅戲
熄咗個adyssey 比較下
低音或整身好咗定差咗?

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 10:40

MDLP 發表於 2024-6-3 10:27
想知埋LCR係乜喇叭
做下實驗
搵套自己熟嘅戲

LR 係chario
C 係 KEF

MDLP 發表於 2024-6-3 11:04

師兄你個聆聽空間幾有利低音
試下off 咗 adyseey行direct 比較完等你包膠

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 11:51

試下off 咗 adyseey行direct 比較完等你包膠

我啱啱將個超低音搬去第二個位置 近自己皇帝位 跟住再播下啲 超低頻睇下個感覺會唔會好啲

KT3 發表於 2024-6-3 12:43

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 11:51
我啱啱將個超低音搬去第二個位置 近自己皇帝位 跟住再播下啲 超低頻睇下個感覺會唔會好啲 ...

玩住先 日後升級一定要有樣嘢記得做 就係講價 不需要理會店員感受 有價講就諗吓先 冇假講就走人😉

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 12:52

KT3 發表於 2024-6-3 12:43
玩住先 日後升級一定要有樣嘢記得做 就係講價 不需要理會店員感受 有價講就諗吓先 冇假講就走人😉 ...

Hahah收到師兄 我而家將個超低音喇叭 移去第二個位度 靠近自己皇帝位 跟住再試下行多次audyssey睇下個超低音 嘅動態會唔會好啲

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-3 14:59

將個超低音喇叭 搬咗去皇帝位梳化側邊 set 180度 跟住再用audyssey cal 過 相對上個量感即刻強咗好多 動態明顯多咗
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: Audyssey app 去cal 部 marantz SR6015

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。