hhc 發表於 2024-5-31 14:31

未用過Soundbar, 所以有個問題
電視無ARC, 是否可用駁AVM用?

LeoChin@FB 發表於 2024-5-31 14:42

hhc 發表於 2024-5-31 14:31
未用過Soundbar, 所以有個問題
電視無ARC, 是否可用駁AVM用?

聲棍嘅作用跟AVM 類同,會唔駁埋嚟用

電視可用聲輸出去聲棍

電視可用聲輸出去AVM

heven 發表於 2024-6-1 20:47

LeoChin@FB 發表於 2024-5-31 00:19
話隨意擺啫,始終要有龍穴,尖沙咀嗰間擺九乘九呎,左右聲道分得好靚咖,我套第一代,前置嗰對擺低咗三吋 ...

師兄,我昨天去咗K11,試過套A9M2,用佢哋手指上其中一條黑白女士唱Jazz嘅YouTube片,當時音量只係到27-28,中置女聲非常出色兼夾口型👍🤓,但試另一條Topgun2,湯佬俾炒魷之前,自行揸架飛機模擬一次投射炸彈嗰段,在過程中音效一般,後置喇叭聲清楚及大聲過前置喇叭,我已經音量調高到40,都好似冇乜料到😂,到投射炸彈中目標落地嘅時候,嗰個十仔出嚟嘅效果都冇乜😂,問返職員佢哋有可能琴日朝早搬嗰啲位未曾再cal過套機!我現在家中嗰聆聽環境闊六尺,電視距離九尺!唔知小工蝸居可否啱用?我搵日再去試多次先🤣!

LeoChin@FB 發表於 2024-6-1 21:06

heven 發表於 2024-6-1 20:47
師兄,我昨天去咗K11,試過套A9M2,用佢哋手指上其中一條黑白女士唱Jazz嘅YouTube片,當時音量只係到27-2 ...

唓,啲店小二、七一pair咁,連個SW5未開聲都唔知⋯⋯

heven 發表於 2024-6-2 02:35

LeoChin@FB 發表於 2024-6-1 21:06
唓,啲店小二、七一pair咁,連個SW5未開聲都唔知⋯⋯

小工不能確定SW是否開著😅,不過中置人聲(女聲)真的非常不錯,可能小工不才,不懂setting,現有套5.1嘅中置人聲從未有過這種感覺😅

LeoChin@FB 發表於 2024-6-2 10:01

heven 發表於 2024-6-2 02:35
小工不能確定SW是否開著😅,不過中置人聲(女聲)真的非常不錯,可能小工不才,不懂setting,現有套5.1嘅中 ...

未開聲唔等如冇著機,係指隻低音未break-in
你現有嘅系統嘅中音會輸比M2, 無言!
店小二竟然提供遙控俾你玩咁好,我淨係叫佢揀戲咋

heven 發表於 2024-6-2 17:45

LeoChin@FB 發表於 2024-6-2 10:01
未開聲唔等如冇著機,係指隻低音未break-in
你現有嘅系統嘅中音會輸比M2, 無言!
店小二竟然提供遙控俾你 ...

明白😉,咁都應該要轉會了😂

LeoChin@FB 發表於 2024-6-2 17:52

heven 發表於 2024-6-2 17:45
明白😉,咁都應該要轉會了😂

轉會!?
而家用緊乜?
原本預算買乜?

heven 發表於 2024-6-3 01:49

LeoChin@FB 發表於 2024-6-2 17:52
轉會!?
而家用緊乜?
原本預算買乜?

現在用緊套5.1,Amp就用 Arcam AVR550,前置喇叭(ProAc 1SC)、中置喇叭都係用ProAc,後置喇叭用對普通嘢,Sub仔就用JL audio d108!下星期,部55X90L到,因為電視闊咗(現在用緊49吋,闊度剛剛好),因為前置有兩對喇叭(Hi-Fi及AV各一對),應該對ProAc會遮咗電視機一部份畫面,想將前置對ProAc掹走,用Sony A9M2代替,剛才再上去希慎再聽一次,大人佢藐晒嘴😅,所以現在都係等電視機嚟咗再睇吓乜嘢環境再算!多謝師兄回覆🙏🏻🙏🏻🤓🤓

littlepig2000 發表於 2024-6-3 12:49

極地雪 發表於 2024-5-26 12:21
因為佢有得做聲音calibration ,
我試過4個speaker 唔同距離同高度,
包圍感都好突出,當然啦如果係追求 ...

師兄想請問借可否用升級的電源線?
因為什級電源線的接口比較大,所以想確定一下🙏🏻
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 360度沉浸式享受 SONY Theatre Quad HT-A9M2 劇院系統

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。