hohodog900 發表於 2024-1-19 19:00

MDLP 發表於 2024-1-18 22:51
我覺得可以搞多啲部屋5.1
甚至4.1組合示範
下下一定atmos要上天花

我都喺幫屋企人搞咗個4.1環繞聲組合,加100吋抗光幕+激光電視,佢玩得唔知幾開心。
我都同意唔一定下下Atmos的,4.1set得好,已經好過soundbar多多聲。

AskaLung@FB 發表於 2024-1-19 19:05

hohodog900 發表於 2024-1-19 19:00
我都喺幫屋企人搞咗個4.1環繞聲組合,加100吋抗光幕+激光電視,佢玩得唔知幾開心。
我都同意唔一定下下At ...

其實冇中置,真係可以,我之前唔夠位,都有一段時間冇擺喺度,喺OK嘅,不過聲就比較虛啲,冇一個真真正正嘅中置咁實在人聲

AndyCCC 發表於 2024-1-19 20:20

MDLP 發表於 2024-1-19 10:23
忽發奇想
而家藍牙同wi-fi技術
其實已經好先進

依家有唔少soundbar跟嘅subwoofer同surround,都用緊無線連接嘅,玩埋叉電嘅一樣有,但電量就係另一個問題啦

littlefat69 發表於 2024-1-19 20:25

AskaLung@FB 發表於 2024-1-19 19:05
其實冇中置,真係可以,我之前唔夠位,都有一段時間冇擺喺度,喺OK嘅,不過聲就比較虛啲,冇一個真真正正 ...

冇中置我始終都係覺得爭啲🤝🏻

李好野@76 發表於 2024-1-19 21:03

littlefat69 發表於 2024-1-19 20:25

好快會有高人點化你{:1_249:}

littlefat69 發表於 2024-1-19 21:07

李好野@76 發表於 2024-1-19 21:03
好快會有高人點化你

即係有部分師兄覺得冇中置重好?🤔

李好野@76 發表於 2024-1-19 21:11

littlefat69 發表於 2024-1-19 21:07
即係有部分師兄覺得冇中置重好?🤔

等....就有答案!
玩鴨毛無鴨得條毛都得,有什麼不可能呢!
高人摷緊資料{:6_147:}

MDLP 發表於 2024-1-19 21:24

香港個影音論壇有一個咁嘅..扮曬嘢
買一堆嘢返嚟網上吹水耀武揚威
自己唔識玩要靠人越洋睇圖表set機
可為不學無術

MDLP 發表於 2024-1-19 21:32

唔該搞清楚唔係主張冇好過有
依家係講緊冇中置都可以玩得
2018年p76搞過一個技術分享會
當時請到呢位有份開發A3D嘅PETER先生演講
佢講解好係香港惡劣斗室環境玩av方案
其中有一環重篇幅提到中置喇叭
佢覺得放唔落的話直頭可以none咗佢
改行phantom中置
正如原裝7.1 soundtrack
擺唔到surround back
都係要焗住擺5.1一樣
Peter先生其中有一句好爆
佢話家庭用嘅中置喇叭
只係設計畀屋企用商業產品
佢認為左中右都應該係同一款喇叭

MDLP 發表於 2024-1-19 21:46

師兄你自己都玩sony HT-A9無中置
其實都係一個犧牲方案
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 論壇器材題目改變

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。