matt88p 發表於 2023-8-8 15:53

JarJarBink 發表於 2023-8-8 13:22
前置我set small,Audyssey detect咗對前置係60Hz,之後我改番做80Hz, 90Hz都係唔掂,聲薄,一改到100Hz ...

師兄你套系統咁神奇,crossover set 100hz 反而啲聲厚過 80hz 🤔
你係聽到主聲道厚咗, 定係純粹sub補償厚咗?
加上如果你本身部AV AMP唔夠力, 你夾硬set large 唔太建議, 小心低音單元出事🙏🙏

avsuperman 發表於 2023-8-8 15:55

見介紹樂富豪書架+cambrige audio好似唔洗6千,樓主话升级喇叭,依套啱入門兩声道

samsontatsuya 發表於 2023-8-8 16:03

Denon X-1700 能推好一套入5.1 衛星喇叭已經好好,想推好KEF 書架對佢嚟講一定好吃力。

方案一:影音分家,買KEF LSX 或者類似嘅all in one 喇叭,av amp 用返一套KEF 西裝衞星喇叭好過。

方案二:買一部純兩聲道amp聽音樂,夾返KEF Q150喇叭特性,中頻要厚潤嘅擴音機。不過要買多對喇叭線,聽嘅時候要轉換喇叭線去擴音機。

方案三:買適合AV amp 聽歌嘅喇叭,就係超級易推嘅喇叭。可以試吓Dali Spektor 1或者Fyne Audio F300,兩者有截然不同特色,前者節拍感強,低音爽快,後者較厚聲,聲音圓潤。因應自己口味選擇。

littlefat69 發表於 2023-8-8 16:24

AskaLung@FB 發表於 2023-8-8 15:04
師兄,其實你覆錯咗人,其實我答你嗰個問題,我唔係樓主🤣

Sorry sorry😅😅😅

JarJarBink 發表於 2023-8-8 16:33

matt88p 發表於 2023-8-8 15:53
師兄你套系統咁神奇,crossover set 100hz 反而啲聲厚過 80hz 🤔
你係聽到主聲道厚咗, 定係純粹sub補償 ...

你講得啱,set crossover 100hz, 係sub補償番先厚咗,否則前面嚟啲聲好尖

samsontatsuya 發表於 2023-8-8 16:55

JarJarBink 發表於 2023-8-8 16:33
你講得啱,set crossover 100hz, 係sub補償番先厚咗,否則前面嚟啲聲好尖

好明顯係部amp唔夠力,控制唔到喇叭低音單元,只出到高音,所以尖聲。

littlefat69 發表於 2023-8-8 17:18

JarJarBink 發表於 2023-8-8 15:48
有隻KEF 衛星中置,但我發覺a95k做中置反而好聲啲;呢樣遲啲會買,我想攪掂聽歌先 ...

原來A95K 咁正, 咁真係可以慳番隻中置喇叭👍🏻

LeoChin@FB 發表於 2023-8-8 17:22

littlefat69 發表於 2023-8-8 17:18
原來A95K 咁正, 咁真係可以慳番隻中置喇叭👍🏻

A95K跟機喇叭係幾好嘅,X95K嗰啲、完全埋唔到佢身咖

JarJarBink 發表於 2023-8-8 17:26

其實原諒小弟無知一問,隻KEF Q150其實都唔係乜大喇叭,個單元只係大我隻衛星小小,首先唔計聽歌,隻Denonavr-x1700h 係咪連咁都推唔到....我見外國直情有兩樣野搭埋套裝嚟賣

JarJarBink 發表於 2023-8-8 17:39

samsontatsuya 發表於 2023-8-8 16:03
Denon X-1700 能推好一套入5.1 衛星喇叭已經好好,想推好KEF 書架對佢嚟講一定好吃力。

方案一:影音分家 ...

我去過海港城show room聽過果啲LS50 wireless, LSX...原諒我咁講,啲聲好垃圾,連老婆大人都係咁講,唔明點解網上咁多人話好聲;就係咁我先用番av amp加喇叭
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 入門系統改善聽歌,升級路線 【已解決】

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。