LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 11:07

AskaLung@FB 發表於 2023-8-22 10:30
Ching本身用緊幾多吋😄

本身玩緊55吋OLED{:1_332:}

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 13:38

LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 11:07
本身玩緊55吋OLED

我之前都係用55吋OLED😂🤓

LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 15:29

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 13:38
我之前都係用55吋OLED😂🤓

遲d搬屋,想玩投影機睇大畫面
考慮緊買大電視機,但唔想用返LED TV,83 吋以上OLED又貴太多。

{:1_330:}

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 16:06

LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 15:29
遲d搬屋,想玩投影機睇大畫面
考慮緊買大電視機,但唔想用返LED TV,83 吋以上OLED又貴太多。

其實都可以有幾個選擇
1 買個大啲嘅電視
2 就用返前55吋oled掛牆,跟住喺前少少位置掛個投影幕,咁你想投幾大吋,再睇吓你投距同埋前面嘅闊度
3 玩短投,用梗幕100-120
可能仲有更多選擇,請其他師兄提供🙏🏻
不過都係可以講返一聲,如果你睇電影嘅話,投影機一定係好睇過電視,電影感同後投入咁係高好多好多

LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 21:44

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 16:06
其實都可以有幾個選擇
1 買個大啲嘅電視
2 就用返前55吋oled掛牆,跟住喺前少少位置掛個投影幕,咁你想投 ...

1.大電視仲睇緊幾款
LG C3 77 19888 水貨
SONY 83 A90J 25888 水貨
SONY 83 A90L 28888 水貨🤣

2.舊電視應該唔搬了,留返俾屋企人睇
新居應該唔安裝降落幕

3.短投+梗幕?
VS
超短投+超短焦抗光幕(黑柵抗光幕)(菲涅爾 抗光硬幕)

兩年前去過朋友屋企村屋
佢用JVC NX9
果時播READY PLAYER ONE
黑位表現好

所以想請問吓師兄

20000-30000 價錢 長焦投影機

20000-30000 價錢 短焦投影機

20000-30000 價錢 超短焦投影機

黑位表現如何,睇4K UHD BLU RAY 碟
投影幕上下大黑邊會唔會好灰...?!

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 21:56

LeeChunSin@FB 發表於 2023-8-24 21:44
1.大電視仲睇緊幾款

三個機種嘅價錢我就唔係太清楚睇吓有冇其他ching可以答到你

我如果你想上下黑邊好黑的話,就一定要用灰幕嗰啲種類,可以做到黑位比較黑,投影機三萬四萬樓下,上下邊係灰啲係正常,白幕就更加灰,(但內容都係黑嘅),其實你去電影院都係咁,唔會黑到好似oled,除非你上到去幾皮嘢嗰啲jvc,佢就可以控制得到嗰啲黑位好黑,同埋你屋企要遮光控制得好好,如果可以做到差唔多接近全黑的話,上下嗰條黑邊都會零舍黑啲
不過我係過來人身份講,我之前用oled都睇慣上下黑邊好黑,一用投影機開頭做睇唔慣,睇慣咗之後你就會淨係集中係個畫面裏邊,唔會理嗰條黑邊,我8呎睇100吋,根本睇唔睇到上下黑邊咁滯,大畫面出投影機爽過用電視機

lvgocci 發表於 2023-8-24 22:05

其實都可以有幾個選擇
1 買個大啲嘅電視
2 就用返前55吋oled掛牆,跟住喺前少少位置掛個投影幕,咁你想投 ...
我同師兄講的一樣
TV55吋,只有唔多7呎觀看距離
投影機用W5700,放機距離有限制
現投92吋,非常好.

AskaLung@FB 發表於 2023-8-24 22:17

lvgocci 發表於 2023-8-24 22:05
我同師兄講的一樣
TV55吋,只有唔多7呎觀看距離
投影機用W5700,放機距離有限制

雖然我多你八吋,但我就遠咗你一尺,所以其實震撼感都係差唔多咁強😂😂

avsuperman 發表於 2023-8-24 22:18

1.大電視仲睇緊幾款

諗緊將來轉唔轉2.35比1幕,定換stewart灰電幕,現用stewart灰梗幕配Sony4K投影,用電幕就可以玩到98寸大電視,計劃中

avsuperman 發表於 2023-8-24 22:26

我仲近,7呎睇92寸,比以前13尺睇92縮左一半,起初以为太近,其實剛剛包晒雙眼視野角度,日後屋企改建都會参考現行做法,近有近好,寧舍投入
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19
查看完整版本: 買咗部新投影機,都係時候買返隻透聲編織幕招呼佢😀

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。