LeoChin@FB 發表於 2023-6-30 23:19

iversonhui 發表於 2023-6-30 22:50
電線?

係呀,一千、千三,都係用兩條電線之嘛,A9要用六條,當一千蚊/條、都慳返四千喇。

iversonhui 發表於 2023-6-30 23:20

LeoChin@FB 發表於 2023-6-30 23:19
係呀,一千、千三,都係用兩條電線之嘛,A9要用六條,當一千蚊/條、都慳返四千喇。 ...

咁又係

LeoChin@FB 發表於 2023-6-30 23:23

iversonhui 發表於 2023-6-30 23:20
咁又係

閣下以前玩開系統嘅,一隻七吋、另一隻十吋超低音,會揀邊隻吖?

iversonhui 發表於 2023-6-30 23:27

LeoChin@FB 發表於 2023-6-30 23:23
閣下以前玩開系統嘅,一隻七吋、另一隻十吋超低音,會揀邊隻吖?

當然十吋啦。有大買大

LeoChin@FB 發表於 2023-6-30 23:32

iversonhui 發表於 2023-6-30 23:27
當然十吋啦。有大買大

其一啦,J記啲面盆,點都勁過膏藥牌嘅,雖然膏藥牌玩聲、都玩得好好、尤其耳筒

jafe822 發表於 2023-7-1 11:35

斷線原因大多都係屋企上網 wifi 影響,我先前套音響太舊無線低音因 wifi 影響不時連續斷線跳線最終燒了個無線低音,但新買的soundbar就再無出現過斷線,不過我買新soundbar時會考慮多幾件事,例如 JBL 無線後置係接駁主機充電,大多用家討論區都話用了一段日子會出現接駁不良充唔到電或後置電池壞了,過了保養維修亦不平,3星和LG耐用性亦不太理想,用兩三年左近過了保養收費亦非常貴,其二買時都會了解該soundbar有無配備方便提升或更換,Soundbar可另加無線配備提升音質當然係好,但只得主體Soundbar一件其餘無線配備樣樣另購分分鐘加齊配備都萬幾兩萬但又未能達到AMP音質效果,還不如玩入門或中級 7.1 AMP好過,玩Soundbar來計我就覺得性價比不太高。

littlefat69 發表於 2023-7-1 11:51

jafe822 發表於 2023-7-1 11:35
斷線原因大多都係屋企上網 wifi 影響,我先前套音響太舊無線低音因 wifi 影響不時連續斷線跳線最終燒了個無 ...

其實真係好想知道jbl 無線後置夠唔夠力?
老實講個喇叭真係好細再加埋係無線充電, 真係好想知道表現技術點樣

jafe822 發表於 2023-7-1 12:06

littlefat69 發表於 2023-7-1 11:51
其實真係好想知道jbl 無線後置夠唔夠力?
老實講個喇叭真係好細再加埋係無線充電, 真係好想知道表現技術 ...

大多品牌中高至旗艦級soundbar基本上廳房空間90呎以下無線後置喇叭環回及atmos都能發揮一定音效,當然超低有10吋整體效果最佳。

littlefat69 發表於 2023-7-1 12:09

jafe822 發表於 2023-7-1 12:06
大多品牌中高至旗艦級soundbar基本上廳房空間90呎以下無線後置喇叭環回及atmos都能發揮一定音效,當然超 ...

我自己之前用sony st5000, 所以未用過 有後置喇叭嘅 soundbar!
依家轉咗用sony HT-A9 , 因為佢前後四隻喇叭都係一樣咁大而且需要插電, 所以後面嘅聲音真係好足夠! 而我自己本身鍾意sony產品, 喺買A9 之前 都有考慮過a7000, 但係上網睇佢用RS 5後置喇叭 如果喺唔插電嘅情況之下, 我見網上都話佢唔夠力, 但係佢嘅size已經比 JBL 嘅後置喇叭大好多, 所以我先有咁嘅疑問🙏🏻

jafe822 發表於 2023-7-1 12:41

littlefat69 發表於 2023-7-1 12:09
我自己之前用sony st5000, 所以未用過 有後置喇叭嘅 soundbar!
依家轉咗用sony HT-A9 , 因為佢前後四 ...

有源低音一定好過無源低音十倍,過住我朋友用5.1套裝影碟機,前中後超低音全都只接駁係部BD機,音質跟本係垃圾價錢還要7千幾,他試聽過我當年部安穚入門級 5.1.2 Amp,一對前置B&W,中置及後置係 rogers 及安穚12吋有源低音,真係勁到全層樓都聽到,佢轉了玩AMP就返唔到用套裝機,家陣間屋細了好多試聽新出啲中級和旗艦Soundbar,現今中級或旗艦Soundbar技術音效比起初出時真係提升了好幾級數,最重要無線真係好合適細小空間方便連接安裝簡易又有一定音質效果性價比高。
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: soundbar 比較

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。