littlefat69 發表於 2023-7-14 23:53

LeoChin@FB 發表於 2023-7-14 23:35
可以出到7.1 咖
Apple TV 4K III (直插 A9)嘅 Netflix

Leo 兄,咁其實 apple TV 直插電視 好定 直插a9好呢???

LeoChin@FB 發表於 2023-7-15 00:01

littlefat69 發表於 2023-7-14 23:53
Leo 兄,咁其實 apple TV 直插電視 好定 直插a9好呢???

用緊咩HDMI線?
我用緊兩條一樣嘅,我覺得兩種方式/插法,各有各好,求聲為主就ATV > A9 > 電電視(我用緊)
求畫面為主、就另一種插法。
各有喜好,冇一定標準

Ep-71 發表於 2023-7-15 01:07

littlefat69 發表於 2023-7-14 23:30
咁即係上面花樣年華張圖 唔係apple tv對嗎???

系! 系用我另外一件山寨player 出到畫面…..有鴨毛13.1原來板間房D隔音真係麻麻地,隔離鄰舍原來有好多濕星野聽到{:6_136:}

Ep-71 發表於 2023-7-15 01:14

LeoChin@FB 發表於 2023-7-14 23:35
可以出到7.1 咖
Apple TV 4K III (直插 A9)嘅 Netflix

糸禾! 平時睇 netflex 系出到7.1 ,但尼套佢又真係只出到5.1..{:6_147:}

暫時未知點解{:6_188:}

明晚再試清楚系邊到出錯?{:6_141:}

Ep-71 發表於 2023-7-15 01:23

littlefat69 發表於 2023-7-14 21:31
就咁睇應該唔係迪士尼+喎, 咁師兄請問係咩app呢???

用Infuse {:6_142:}讀 NAS

littlefat69 發表於 2023-7-15 12:13

Ep-71 發表於 2023-7-15 01:14
糸禾! 平時睇 netflex 系出到7.1 ,但尼套佢又真係只出到5.1..

暫時未知點解

我冇顯示7.1, 只係會顯示dolby atmos

LeoChin@FB 發表於 2023-7-15 12:49

littlefat69 發表於 2023-7-15 12:13

睇A9上電視嘅資料,唔係套戲嘅版面

Ep-71 發表於 2023-7-15 14:38

你尼套戲 蒙上你的眼睛,我menu 只𠕇5.1 ,但播出尼原來有毛?? 13.1 真奇怪

終於知道點解,原來上次set藍牙時,Set 左5.1 out 現在改返全景聲出到7.1 true HD …. 但A T V 開吾到法版條 armos sound ch

littlefat69 發表於 2023-7-15 14:49

Ep-71 發表於 2023-7-15 14:38
你尼套戲 蒙上你的眼睛,我menu 只𠕇5.1 ,但播出尼原來有毛?? 13.1 真奇怪

佢有時顯示嗰個圖案會錯誤, 通常佢自家電影都會係有 atmos!
題外話 乜唔係atmos 好過7.1的嗎?

Ep-71 發表於 2023-7-15 16:00

littlefat69 發表於 2023-7-15 14:49
佢有時顯示嗰個圖案會錯誤, 通常佢自家電影都會係有 atmos!
題外話 乜唔係atmos 好過7.1的嗎? ...

13.1 當然正常系好過7.1 少少

但係好多時造得好 5.1 又未必輸比7.1

據我好鍾意䏲戲朋友所講 以marvel 電影為例

佢地好多時 blu-way 低頻動態比 UHD 版更強更好聲,

(所以國外有d 玩家會自己用 software 用UHD 畫面夾 Blu way sound ch… 自己 master 出一個版本)

而佢亦有玩 remaster 一d佢喜愛演唱會片段5.1 變 7.1
頁: 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31
查看完整版本: 個人首次達成線材貴過主機的壯舉~APPLE TV 4K 2022之妹仔大過主人婆!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。