lulled 發表於 2023-4-1 21:39

我而家用緊 OLED , 畫質真係一流 , 俾我揀我就揀 Sony A80J , 因為我都係用緊 Sony A90J , 冇得挑剔 , 其實A80J 同 A90J都係差唔多 , 分別唔係好大 , 但價錢平一大截 , 燒唔燒印有陣時要睇你係點樣用 , 77 吋睇電影一流 , 夠晒大{:1_328:}

prebblem 發表於 2023-4-1 22:46

收到,我都想試下OLED,其實有咩要注意或保養燒印問題,基本上每晚都睇戲,睇吓電視,間中打機,其實老婆,小朋友在家都長期開住個電視😅 所以我先了解下OLED長期用係咪真係咁快打柴,係我要考慮既一點,我先會諗吓LCD咋。😅😅 我爬下文,睇到,如果要就住用,玩三幾年年又燒印,所以想了解燒印壞既問題, 希望大家明白。🙏🙏

lulled 發表於 2023-4-1 23:19

prebblem 發表於 2023-4-1 22:46
收到,我都想試下OLED,其實有咩要注意或保養燒印問題,基本上每晚都睇戲,睇吓電視,間中打機,其實老婆, ...

你想要襟用就要自己調校 , 唔好跟佢原廠設定 , 原廠設定一定會調到最光 , 長期用最光嘅光度睇電視 , 對眼睛又唔好 , 部電視又會好快衰老 , OLED 唔同 LED , OLED 衰老速度係會比LED快 , 盡量唔好喺同一個畫面停留得太耐 , 如果唔係會容燒印

如果家裏有老婆同小朋友就麻煩啲 , 因為好多時小朋友會開咗電視 , 但係又唔睇去搞其他嘢 , 每日開機嘅時間會變咗好長 , 我都有個小朋友 , 佢都係咁做 , 所以我買多咗部 LED 比佢哋粗用 , 小朋友睇電視唔需要大 , 32到50吋就夠

prebblem 發表於 2023-4-2 01:51

lulled 發表於 2023-4-1 23:19
你想要襟用就要自己調校 , 唔好跟佢原廠設定 , 原廠設定一定會調到最光 , 長期用最光嘅光度睇電視 , 對着 ...

就係考慮衣個問題了,佢地想有聲,長開電視,唔出街開十幾個鐘,中間可能有幾個鐘會熄,甘樣長開住係咪要揀LCD,如果唔係就兩三年燒印?

gamma 發表於 2023-4-2 09:10

就係考慮衣個問題了,佢地想有聲,長開電視,唔出街開十幾個鐘,中間可能有幾個鐘會熄,甘樣長開住係咪要 ...

新一代用LG Woled panel tv, 除非你長開新聞財經台,基本上燒印嘅機會係好細,科技進步, 用得上四五年, 基本上都可能係時候換

lulled 發表於 2023-4-2 10:11

就係考慮衣個問題了,佢地想有聲,長開電視,唔出街開十幾個鐘,中間可能有幾個鐘會熄,甘樣長開住係咪要 ...

師兄 , 你想要最高享受就 OLED , 唔使諗其他 , 如果一日開10幾個鐘 , 部電視會衰老得快 , 老婆、小朋友要長期開着部電視 , 就買部 32 吋 LED 比佢哋粗用 , 平平哋可以買新或者買二手 , 女人同小朋友要求唔係咁高 , 都冇乜所謂 , 最緊要有電視睇 , 我覺得呢個係最折衷嘅辦法{:6_143:}

LeoChin@FB 發表於 2023-4-2 12:40

香港冇 75"、85" 嘅 X95K,其實係一個好嘅選擇

sinyick 發表於 2023-4-2 13:37

我用Panasonic Plasma 12年未壞,再轉贈老人院舍。上年頭換A80J,平均一日六小時,因家人要煲劇,用到而家好正常

小瑟 發表於 2023-4-2 15:05

冇比較下都會睇得出的,尤其睇對比勁的東西!

AEinstein@G 發表於 2023-4-2 17:51

Oled 和 led 各有所長。
黑位和對比度就oled完勝。
看電影的爆炸火光場面,就led完勝。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 電視Sony77寸 A80J or 75寸X90K

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。