prebblem 發表於 2023-4-1 15:12

電視Sony77寸 A80J or 75寸X90K

兩款電視,如果入手,買邊隻好,而家電視會不會好易壞。
畫質OLED一定好啦,但無比較下應該睇唔出分別?

LeoChin@FB 發表於 2023-4-1 16:55

LED vs. OLED 一眼就睇得出分別

jamesbond 發表於 2023-4-1 17:44

既然有咁嘅財力買得起70吋以上,梗係OLED啦,仲諗LCD?

prebblem 發表於 2023-4-1 18:02

jamesbond 發表於 2023-4-1 17:44
既然有咁嘅財力買得起70吋以上,梗係OLED啦,仲諗LCD?

淋緊OLED同LCD 會唔會OLED好快壞😵‍💫。
自己娘家用緊65寸LCD,用左七年,無事,所以未試過OLED ,又想睇下大家有咩建議🙏 係咪LCD襟玩啲。

LeoChin@FB 發表於 2023-4-1 18:44

自己娘家用緊65寸LCD,用左七年,無事,所以未試過OLED ,又想 ...

通常LCD會耐用啲,但畫面輸比OLED好多,根本冇得比較

LeoChin@FB 發表於 2023-4-1 18:53

將一部三萬同一部九萬而又唔同品種嘅嘢比較,真係第一見!

:o) 發表於 2023-4-1 18:59

自己娘家用緊65寸LCD,用左七年,無事,所以未試過OLED ,又想 ...

未試過就試下啦,而家d電視應該唔容易壞,
用OLED係怕會燒印姐!

家電黎講我覺得洗衣機、微波爐、Printer先最易壞{:12_830:}

LeoChin@FB 發表於 2023-4-1 19:09

:o) 發表於 2023-4-1 18:59
未試過就試下啦,而家d電視應該唔容易壞,
用OLED係怕會燒印姐!

printer 排第一,尤其是噴墨嗰啲,用得少、快死到驚

KinFaiLeun@G 發表於 2023-4-1 19:53

我就9500g換咗部80j,易唔易壞就唔知喇,我由細到大都係睇sony,係怕睇電視同打機打得多驚佢燒印
不過oled畫質真係正好多,如果佢真係易壞,第日都係換反led打機睇電視訓著都唔驚。{:1_338:}

156rmp 發表於 2023-4-1 20:50

LeoChin@FB 發表於 2023-4-1 18:53
將一部三萬同一部九萬而又唔同品種嘅嘢比較,真係第一見!

宜家買77A80J, $5x,xxx
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 電視Sony77寸 A80J or 75寸X90K

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。