mark1 發表於 2023-2-21 12:45

iversonhui 發表於 2023-2-21 12:17
我個部tv係2017年 Sony x9000e, 只有HDR only, 唔知食唔食到BT2020

可confirm 一下:可手動選擇 BT.2020 及 DCI 等顯示色域。

mark1 發表於 2023-2-21 12:49

gamma 發表於 2023-2-21 11:29
interesting question

無dv 既projector 永遠都用唔倒display led , 所以無咩可比性, 只能比hdr. Player led 一定係由full dv 做左tonemapping 先出黎既野, 差左clip 幾多。

所以我post第一句就話e 度唔討論好壞,因太多個人量度標準。自己睇再選擇最好。

正如有c 兄覺得睇bd 好過uhd, 咁個人一樣。。。{:8_385:}

matt88p 發表於 2023-2-21 13:32

mark1 發表於 2023-2-21 12:49
所以我post第一句就話e 度唔討論好壞,因太多個人量度標準。自己睇再選擇最好。

正如有c 兄覺得睇bd 好 ...

加咗係真係明顯靚啲, 太明顯, 一眼嘅分別{:1_326:}

iversonhui 發表於 2023-2-21 16:18

mark1 發表於 2023-2-21 12:45
可confirm 一下:可手動選擇 BT.2020 及 DCI 等顯示色域。

收到🫡 今晚看看

fatdog 發表於 2023-2-21 16:50

請問用在SONY HX850呢啲老爺機又得唔得呢?

mark1 發表於 2023-2-21 17:33

fatdog 發表於 2023-2-21 16:50
請問用在SONY HX850呢啲老爺機又得唔得呢?

正常HD 電視無得轉HDR 無得食HT2020{:8_390:}
如果中間用MADVR+VP 另計,可通殺。{:8_403:}

yipin 發表於 2023-2-21 22:11

mark1 發表於 2023-2-21 17:33
正常HD 電視無得轉HDR 無得食HT2020
如果中間用MADVR+VP 另計,可通殺。 ...

Yes, MadVR+VP 連我部13年老爺2K電視也食HDR/DV{:1_338:}

mark1 發表於 2023-2-21 22:40

yipin 發表於 2023-2-21 22:11
Yes, MadVR+VP 連我部13年老爺2K電視也食HDR/DV

C 兄識貨{:1_328:}

iversonhui 發表於 2023-2-22 10:47

iversonhui 發表於 2023-2-21 16:18
收到🫡 今晚看看

尋晚我開著個chromecast with google tv, 係主畫面我手動入去電視個hdmi視訊設定, 佢有得選擇, 自動, BT.2020, HDR10, DCI 等顯示色域, 平時我只會揀自動。

1. 請問如果set左BT.2020有咩分別?

2. 我手多多係自動, BT.2020, HDR10轉來轉去, 突然電影熄左閃紅燈一兩下, 好在開番後又冇事, 知唔知發生咩事?

mark1 發表於 2023-2-22 11:38

iversonhui 發表於 2023-2-22 10:47
尋晚我開著個chromecast with google tv, 係主畫面我手動入去電視個hdmi視訊設定, 佢有得選擇, 自動, BT. ...

1. 自動應該就跟SOURCE 個TAG , PLAYER 就出返咩色域, 您指定, 就跟指定果個
2. 轉MODE 要D 時間即

如C 兄用依隻SPLITTER,GOOGLE TV 會多一個OPTION , 就係DV 輸出

頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 兩舊水讓您的投投/舊電視食DV

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。