CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:24

shrek-01 發表於 2023-1-17 15:05
DV是好仲要的

D V就冇喺瘋擇試過,所以唔知效果如何,但如果有HDR+又可唔可以有D V一樣效果畫質素?

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:24

CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:11
我只係純粹想換電視,因為想打機睇戲有 Dolby vision ,我目標有幾個4K的話有 LG OLED65C3PCC, SAMSUNG Q ...

Panasonic 啦!全部 support DV,仲有5年保。不過豐澤冇賣Panasonic,如果你淨係幫襯豐澤就試唔到啦。

CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:30

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:24
Panasonic 啦!全部 support DV,仲有5年保。不過豐澤冇賣Panasonic,如果你淨係幫襯豐澤就試唔到啦。 ...

想問有邊款型號推介?

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:33

CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:30
想問有邊款型號推介?

你想要OLED定LCD?乜吋數?

CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:35

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:33
你想要OLED定LCD?乜吋數?

65,
其實我對 OLED, LCD認識不多,所以現在好似大海撈針咁冇乜方向。

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:47

CrazyBull 發表於 2023-1-17 15:35
65,
其實我對 OLED, LCD認識不多,所以現在好似大海撈針咁冇乜方向。

OLED靚啲又貴啲,不過其實價錢唔係相差好遠,打機多驚燒印就LCD,著重畫質就OLED。可以試下揾舊年J系貨尾,會平啲:TH-65JZ2000H/TH-65JZ1000H(OLED)、TH-65JX900H(LCD)。今年新款可以自己去Panasonic個site睇:https://www.panasonic.hk/chinese/products/audio-visual/tv.aspx#!/(compareUmbIds:!(),currentSubCatUmbId:'5536',filterUmbIds:!(),paneMode:list,viewMode:thumblist)

CrazyBull 發表於 2023-1-17 16:16

jamesbond 發表於 2023-1-17 15:47
OLED靚啲又貴啲,不過其實價錢唔係相差好遠,打機多驚燒印就LCD,著重畫質就OLED。可以試下揾舊年J系貨尾 ...

多謝師兄介紹{:8_387:}
請問P記又有冇咩缺點?

jamesbond 發表於 2023-1-17 16:21

CrazyBull 發表於 2023-1-17 16:16
多謝師兄介紹
請問P記又有冇咩缺點?

P記缺點就係冇乜連鎖電器鋪有得試,聽講係回佣問題。

tamsaiming2003 發表於 2023-1-17 16:45

CrazyBull 發表於 2023-1-17 14:43
例如呢?因為小弟就快換 TV,,但又對 TV冇太大研究,所以真心求教,Thank! ...

唔講其他,講售后。如果你覺得Sony差,Samsung仲差。好多Ching講過,寧願買美孚xxxx的水貨,都唔買行,因為行有保等如無。

另外,就係Samsung好味精,even filmmaker mode係好d,但都係唔夠Sony顏色自然。

仲有,streaming platform大多支援DV,而非HDR 10+,除非你淨睇Amazon Prime Video 及Blu-ray disc,否則享受唔到Dynamic HDR,只能用Static的HDR 10

CrazyBull 發表於 2023-1-17 17:03

tamsaiming2003 發表於 2023-1-17 16:45
唔講其他,講售后。如果你覺得Sony差,Samsung仲差。好多Ching講過,寧願買美孚xxxx的水貨,都唔買行,因 ...

我未試過用 sony, p記,所以見到樓主講 sony 問題,小弟立即要睇。
幸好,我部samsung 咁多年都冇享受佢售後服務😅
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17
查看完整版本: Sony A95K. OLED 有嚴重缺陷

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。