samsontatsuya 發表於 2022-10-10 12:31

音效製作人提出,Dolby Atmos 用天花喇叭未必係最佳方案

Dolby Atmos 用咩喇叭設置,才有最好效果呢?

投票前請先看看以下YouTube片
https://youtu.be/DWjZZwIe71w

https://youtu.be/F6JeQXgNQ3s

我睇完之後都覺得呢個話題值得大家研究一下,因為為大部份人都會相信天花喇叭一定係最好嘅!

神武光輝 發表於 2022-10-10 13:48

更係實體正常好過反射喇叭

nighos 發表於 2022-10-10 14:09

神武光輝 發表於 2022-10-10 13:48
更係實體正常好過反射喇叭

咪係,唔使睇都知

rockyw 發表於 2022-10-10 14:37

nighos 發表於 2022-10-10 14:09
咪係,唔使睇都知

而家通常係天花同Height 之間之爭
Height 可以玩埋upmix 上auro3D增大前面音場
但Atmos 上空效果就會差啲

samsontatsuya 發表於 2022-10-10 16:17

其實個問題係有Atmos 音效製作人,在YouTube頻道發表言論,指 Dolby Atmos 建議嘅天花喇叭方案唔係一個最好重現Dolby Atmos 音效方案。

音效製作人指,佢哋製作音效時都以Auro 3D 喇叭佈局為基礎設計音效,所以佢哋相信,Height Speakers 先至係最原本Dolby Atmos 嘅喇叭佈局。

samsontatsuya 發表於 2022-10-10 16:28

我自己就覺得如果一開始Dolby Atmos 唔係咁強調話一定要天花喇叭先至係正確喇叭架構!

咁反射喇叭就根本唔會出現,同埋啲Atmos sound bar 亦都唔會係而家咁樣。

AskaLung@FB 發表於 2022-10-10 17:30

用FH雖然可以兼容晒所有格式,但聽ATMOS 嘅時候嘅位置係唔啱位,如果你有聽過ATMOS test碟,佢有一個係747客機嘅聲音測試,你會聽到嘅飛機係由前置飛去中間位TF之後再飛到你後邊嘅TR,但係如果你用F H,你就係有前置飛咗上去上邊FH,跟住中間就會空咗,之後先飛到去RH,所以先前威廉sir話FH+RH聽ATMOS 只有去八成效果嘅原因就係咁解,如果製作人用FH去做ATMOS ,咁去到Dolby ATMOS戲院,因為用ATMOS天花架構,咁聲效嘅位置一定係唔會啱

ivyang 發表於 2022-10-10 17:50

任何喇叭指向性如何好,都會有擴散。尤其香港居住地方細,如果FH&RH喇叭太近,你最先聽到就係由FH&RH喇叭擴散出來嘅音訊,之後先至係反映返來嘅音訊,結果高空結像聲音就好蒙,定位不清。

usopp 發表於 2022-10-10 18:41

跟本就唔係好似條友講咁,就咁玩5.1年代D聲已經超越哂哪叭個位置架啦,我屋企試過ps5 unreal engine 個YouTube demo,得2.0,D石頭跌落嚟果下我以為我家樓梯外有野冧咗,有時條片有車行過,我又以為D聲係窗外走過黎,點會淨係係speaker範圍內呀,而家轉埋十二吋之後D聲簡直大到遠到誇張

MDLP 發表於 2022-10-10 19:32

其實大家唔好咁貪心話要玩曬三個格式
因為其餘嗰兩個格式市佔率比較
唔係1:1:1
完全係1:99.9999
就算netflix同埋disney Plus
有天空音效都全面採用atmos
就算第二位嘅dts X
光碟版都寥寥可數
Auro3D大家心照
不妨試下用google search
keyword搵下atmos recording studio睇下啲相
根本上係唔會搵到有studio用FH/RH
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 音效製作人提出,Dolby Atmos 用天花喇叭未必係最佳方案

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。