TsunHo@FB 發表於 2022-9-5 16:05

窮人家庭影院

疫情關係下,已經無再入戲院,好多時都係電話睇NETFLIX/NOW E睇波

5月尾身痕淘左部峰米R1 NANO落黎

夜晚全關燈直投白牆效果已經驚為天人,對於一向睇開十幾年前既電視既對比,真係天同地比.......

之後聽人講,話有幕會好D,就貪平淘左個掛幕,落到黎發現唔用得,畫面好多波浪紋,之後爬文做功課知道幕布要有返咁上下要求先得

818活動見有微瑕疵(即係次貨)黑柵畫框幕,忍唔住手淘落黎......等左十日左右終於收到

年紀大加上少DIY,研究左好耐先知點做,最後裝好效果都唔好,不過重做應該會無命.......

上牆圖

早一日先影定張相係夜晚開燈情況下投白牆

之後用抗光幕開燈效果

最後再黎一張關燈用盡幕既效果

相片效果一般請見諒,不過都反映到實際分別{:1_253:}

rach 發表於 2022-9-5 16:15

買部電話都幾千蚊
只要有地方, 用相同筆直玩家庭影院,
效果點都會正D😋

師兄今次共用左幾多筆直?

TsunHo@FB 發表於 2022-9-5 16:27

rach 發表於 2022-9-5 16:15
買部電話都幾千蚊
只要有地方, 用相同筆直玩家庭影院,
效果點都會正D😋

機加幕連運費,加埋應該唔駛6000,用緊條soundbar已經超過十年前產物,好多規格已經追唔上,食多幾個月麵包就換左佢......

SteveAnder@FB 發表於 2022-9-5 17:08

師兄~ 你呢個玩法真係CP值唔錯, 平玩投影, 又有大螢幕效果~~😎👍
佢呢部機係咪1080p ? 雖然唔係4K, 但睇相效果似不錯, 想問現場睇1080p是否OK ? 會唔會因廰不大或近而睇到起格 ? 因怕睇慣4K.. 轉睇1080p唔慣…. 但因為近來睇TopGun.. 真係要大畫面先過引……{:6_128:}{:6_128:}{:6_126:}{:6_126:}

Nate.River 發表於 2022-9-5 17:19

如果擺房投50寸左右唔買幕得唔得呢

TsunHo@FB 發表於 2022-9-5 17:41

SteveAnder@FB 發表於 2022-9-5 17:08
師兄~ 你呢個玩法真係CP值唔錯, 平玩投影, 又有大螢幕效果~~😎👍
佢呢部機係咪1080p ? 雖然唔係4K, 但睇相 ...

真係好彩屋企有牆無放野先做到

R1 NANO係1080P(所謂支援4K呢D廢話),不過無MEMC,但係4K有找真係無投訴,香港買我見要5XXX

100寸用1080P我覺得少少唔夠力,但大就係大,比睇電視差太遠。

再上假4K最平都要近萬,可能捱多幾個月麵包再等到雙11呢D活動有折先會諗......或者希望公司大發慈悲有獎金.......但疫情下......{:1_332:} 都係發夢先算

TsunHo@FB 發表於 2022-9-5 17:43

Nate.River 發表於 2022-9-5 17:19
如果擺房投50寸左右唔買幕得唔得呢

50寸我會考慮返電視,除非會搬出搬入用

50寸我諗唔用幕都可以,當然熄燈最好

rach 發表於 2022-9-5 18:02

TsunHo@FB 發表於 2022-9-5 16:27
機加幕連運費,加埋應該唔駛6000,用緊條soundbar已經超過十年前產物,好多規格已經追唔上,食多幾個月麵 ...

抵玩!👍

前排我買部Goovis睡房玩都要3千幾😋

joeyeung 發表於 2022-9-5 21:39

px701-4k好似唔洗6000

TsunHo@FB 發表於 2022-9-6 10:28

joeyeung 發表於 2022-9-5 21:39
px701-4k好似唔洗6000

超短焦?

蝸居無能力用非短投{:1_331:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 窮人家庭影院

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。