avsuperman 發表於 2022-9-16 00:36

AlanA@G 發表於 2022-9-15 17:25
買碟係 去購買擁有碟入面嘅副本內容 同埋喺私人場所內唔對外傳播嘅前提下去自由播放同備份副本內容嘅權利, ...

大陸機夠玩了,而且唱嚟唱去都係果幾首,對我來說,新歌唔識,舊歌夠玩,又唔講求画質,音效OK已經可以,要玩萬元點歌機不如投資係AV影音器材好過,唔值

蘇忽鯨@FB 發表於 2022-9-16 01:39

BOS 發表於 2022-9-15 08:57
isee 好用, 不過建議搞點download個問題 (分享only).

未用過,有d興趣買

想知download有乜問題

{:1_351:}

fbsimon1 發表於 2022-9-19 16:23

剛入手ISEE,我可找回以前唱K的大部份舊歌和畫面,已經好滿足,雖然唔見有星光的歌...是不是有點變態...老人家,總有一些童年回憶,以前去唱K,入LD碟都是星光,飛圖和寶麗金,後來neway,唱長流不息,現代愛情故事,現在已經找不到那個畫面了...今次我在ISEE找到那個畫面.滿足了.
下載沒有太大問題,但我覺得刪歌方便就有問題.要逐首歌刪除..真的有點煩..因為點會記得曾經唔小心下載了那一首歌.用了兩天,十分滿意...4TB真的有點擔心會唔會唔夠位.
我反而現在煩惱D線輸入輸出,家中有blu-ray, apple, 小米, now , my TV,playstation,BMB,漫步者,接線和火牛位都已經煩都爆,二條拖把12個頭全滿...
先前漫步者覺得低音好似不足,但是那晚播了多少時音樂和試唱之後,覺得好咗..唔知是不是幻覺...這個平價級別,都要煲機...不過真的要近距離才可以感受到,適合超少型的房間.

蘇忽鯨@FB 發表於 2022-9-20 00:43

fbsimon1 發表於 2022-9-19 16:23
剛入手ISEE,我可找回以前唱K的大部份舊歌和畫面,已經好滿足,雖然唔見有星光的歌...是不是有點變態...老人家 ...

多謝師兄報告

想問下 舊歌和畫面 是不是高清?

fbsimon1 發表於 2022-9-21 20:34

應該如何回答這個問題呢?看當年出碟的情況吧,karaoke在香港興起的時間,正好是LD開始流行的時間,所以基本都有LD的品質,但也有例外,我記得我去試機的那一天,我第一首歌就選了一首舊歌,歌名我自己都不記得了.居然只有內地VCD質素,當時心內打起冷震,會不會選錯機,居然只有這個質素..但那首歌在內地找不到,香港其他地方也找不到,我真心相信這是特例.
只要在曾經出過的Karaoke碟上的歌,最差也會有LD品質,大部份歌都會有其他版本,比如演唱會版本,那些都是高清,但我會選MV版本,因為是最原本(最舊的),因為當年唱K是唱過,有感情.據服務員告訴我只要在youtube找到的,不論多冷門,都可以幫忙轉成karaoke.我未試過要求幫忙,將來一定會試的(容後報告).由於剛入手這部機,我現在選的都是70年代的歌...(男士不怕讓大家猜都年齡),所以有LD的品質已經覺得很好,但流行的歌曲,我知道的,都會有DVD或以上的質數.
下載歌曲問題,我發覺我用無線網絡是下載得較慢,大約唱一首歌就勉強可以下載起另一首歌.,而且就算我是5G機,也無法以5G下載,明顯要等軟件更新,但用有線網絡是沒有這樣問題.大約一分鐘左右就可以下載一首歌,我以每首歌150M為計算.已經唱過的歌,因不用下載,立即就可以唱.
我買了一星期左右,歌庫更新了兩次..很快..但我沒有聽新歌,所以不知有多新,容以後報告.
不若大家告訴我想唱那些歌,我看看是什麽版本,然後才告訴大家好了.

蘇忽鯨@FB 發表於 2022-9-22 01:08

應該如何回答這個問題呢?看當年出碟的情況吧,karaoke在香港興起的時間,正好是LD開始流行的時間,所以基本都 ...

謝謝 很長盡

AlanA@G 發表於 2022-9-23 09:49

應該如何回答這個問題呢?看當年出碟的情況吧,karaoke在香港興起的時間,正好是LD開始流行的時間,所以基本都 ...

其實4TB好夠用,ISEE可以撳幾下一次過Delete晒自己完全唔會唱嘅外文歌,好似法文、印尼文、越南文同泰文之類嘅歌Delete咗可以慳返唔少空間,部機本身會入定好多種外文歌方便直接賣去世界各地。
ISEE點唱系統開入播放控制嗰度<控制臺>有嗰掣<系統設置>入完密碼之後撳選項可以「退出到Android介面<系統>、進入點唱系統設定介面<設定> (一次過刪除所選語言嘅外文歌喺呢度)、熄機<關機>同重新開機<重啟>」。

搵唔到想唱嘅歌除咗可以畀YouTube Link佢哋去做嘢,如果YouTube冇人放MV亦可以同佢哋講喺邊嗰唱片專輯附送嘅MV碟(DVD或Blu-ray)有MV,佢哋會有辦法去入手啲MV資源整片。

ISEE啲Karaoke MV係H.265(HEVC)編碼壓製,ISEE用自己門路入手壓製嘅1080P高清片畫質都好過YouTube嗰啲低Bitrate嘅VP9/H.264(AVC)編碼1080P高清片。
因為HEVC壓縮效率高過AVC成倍,所以160MB嘅HEVC編碼影片就做到320MB嘅AVC編碼影片畫質。HEVC壓縮效率亦都高過VP9一截,YouTube嘅1080P影片唔會追得上ISEE嘅1080P影片。

ISEE會換代嘅話應該係到H.266(VVC)編碼普及咗之後先換,就算換代之後舊機仍然可以繼續用,ISEE貴得嚟起碼啲影片嘅畫質音質都真係好過人,而且隔幾年至會換代耐用過電視機同投影機。

無論平定貴嘅耳筒同喇叭都一樣係要煲嘅,KEEP住煲一排啲聲就會正常晒。

blindfaith3by8 發表於 2022-9-30 00:33

avsuperman 發表於 2022-9-16 00:31
我都有用,千三元有線,付擔OK,但有好的器材是不夠的,最緊要把聲唱得,否則用萬元點歌機都無用 ...

其實我覺得支咪係好好…只係唱k用會更易聽到瑕疵🤣

fbsimon1 發表於 2022-10-6 11:31

AlanA@G 發表於 2022-9-23 09:49
其實4TB好夠用,ISEE可以撳幾下一次過Delete晒自己完全唔會唱嘅外文歌,好似法文、印尼文、越南文同泰文 ...

這個功能要試試...

AlanA@G 發表於 2022-10-12 09:31

fbsimon1 發表於 2022-10-6 11:31
這個功能要試試...

其實ISEE大部份高清畫質嘅Karaoke MV都係80至100MB範圍,而4K畫質嗰啲就多數係160至180MB範圍,咁樣部點唱機隻HDD如果有200GB可用空間都夠下載1000至2000首歌嘅Karaoke MV(以高清/4K畫質計,如果係DVD/LD畫質仲可以下載更多),新機清晒啲唔識嗰啲外文嘅全部歌曲起碼有400GB左右可用空間。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: Karaoke 組合請教.

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。