鄭浩鋒@FB 發表於 2022-8-8 21:15

試左,1+3最岩聽,不過冇銀兩入

小瑟 發表於 2022-8-9 10:48

鄭浩鋒@FB 發表於 2022-8-8 21:15
試左,1+3最岩聽,不過冇銀兩入

我發覺好多人都係用1+3的~~

影音小編輯 發表於 2022-8-9 16:10

如果有中獎朋友仲未收到我哋嘅回覆,請電郵 info@post76.com

至於之前已經登記嘅朋友, 禮品暫定將於本週內寄出 / 安排取貨,我們會有同事直接與你聯絡,謝謝{:6_143:}

BerryChan@FB 發表於 2022-8-9 19:54

講起呢對野
小弟在會展遊走了半日試佐幾多新或半新產品,印象最深刻就係佢
筆直啱哂( 可能係物有所值) ,顏值對個人嚟講非常吸睛,
把聲仲係啱哂胃囗, 仲可以調音, 低頻到肉而非常實淨,小弟應該好快入手了😜

issachar 發表於 2022-8-12 12:29

我又分享下先... 其實之前真係冇乜留意 PSA 同 FAudio, 睇完個 Live Stream 對 Mezzo 可以調較唔同聲音取向呢個設計好有興趣!

不過令我去試同買入呢對耳機既主要原因, 係我覺得一個對音樂有 passion 既人, 佢投入咁多心機同時間去研發一對耳機, 除非佢對音樂一竅不通 {:6_176:}
但係 Ken 哥拎起個結他隨手彈兩下已經見到有功架, 果一刻我已經有強烈既感覺 Mezzo 會係我一直追求既耳機.

落到舖頭見到有師兄試緊, 果然係 hot item {:6_193:}呢次試機我係用返一代黑磚, 我一直都覺得黑磚太淡, 所以我唔多用佢黎聽歌, 不過用開部 M11 Pro 爆左 mon, 所以就用住黑磚先.
配上 Mezzo 後, 即時令黑磚音色多返音樂感, 三頻表現平均而且出色, 高頻有伸廷感, 人聲出得黎唔太貼, 低頻結實而且唔會蓋過高中頻, Mezzo 既調音真係完全中哂我口味!
不過由於係新開耳機, 一般未 run-in 既小問題如高頻會有小小吉耳, 中頻有 d dry 既聲, 低頻下潛不足等等問題係存在既. 0係我打呢篇分享既時候, 耳機大概 run-in 左 35 個鐘左右 (有兩晚我播住歌由佢通頂煲), 已經改善左好多.

黎到 Mezzo 玩味最重既啪啪制調音, 我暫時淨係試聽時玩過 1+3 呢個組合, 因為我平時如果開 EQ 都係用 M curve 或者 V curve 多, 所以用 1+3 呢個組合應該最快試到0岩唔0岩我聽感. 我既感覺係佢加強左你鍾意聽既頻段, 但係冇改變到佢音色. 而我自己果對我暫時都係 default 煲住先, 待 run-in 左先慢慢玩.

對上一對令我如此心動既耳機係 IE900, IE900 係有好 hifi 既味道, 果時我都勁想比錢, 但係最後爭少少就冇比到錢喇...
而 Mezzo $13888 呢個定價其實係超出左我預算, 但衡量過所有野之後, 我都係決定即時去馬, 我覺得如此有心去研發既產品, 真係值得支持.

小瑟 發表於 2022-9-13 16:55

✨香港音樂人誠意打造 : FAudio Mezzo 7週年旗艦級耳機 全球限量588套 深入評測 ✨ (附設cc字幕) | #耳機評測

今年是FAduio品牌成立的第7年。今次新作就係 FAudio Mezzo 勒。自從2019年正式發布的單動圈Major之後,在耳機發燒友們稱之為“神圈”耳機。之後2020年發布的Project Y採用限量發售方式,一出即時售罄。而去到上年2021年發布的Dark Sky單動圈耳機,當然又再次掀起FAudio耳機動圈的熱潮。而今次的7週年限量版Mezzo就用上全新混合換能方式,搭載了中高頻動鐵單元、全頻動鐵單元、10mm雙層振膜動圈單元和雙層震動感測Piezo單元。全新架構之下的Mezzo可以提供豐富的細節,同時因為製作人Ken係音樂人出身,所以對於調音的準繩度及音色更加著重原音的味道。所以今次小瑟都率先入手一部 Sony WMA1M2(黑磚二代)來為耳機作訊源,希望可以用一個全新的標準來比大家了解 Mezzo 更多呢。

https://youtu.be/GtdWMidn1nw

小瑟 發表於 2022-9-23 21:19

今日聽Taylor Swift, All too well, 用2+3低音岩岩好,有彈性又keep到厚低人聲。正!!!😜😜😜

ip_csl 發表於 2022-9-25 23:28

又係支持本地品牌的時候(個人第4對FAudio耳機,之前玩過Major, project Y同Dark Sky)
頁: 1 [2]
查看完整版本: ✨全球限量588套FAudio 7週年旗艦級耳機Mezzo發佈會(更新禮品)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。