littlefat69 發表於 2022-11-17 06:16

p76marco 發表於 2022-11-16 19:38
A7000+RS5

師兄唔買埋SW5???
而家咁樣質數o唔ok呀???

p76marco 發表於 2022-11-17 06:37

littlefat69 發表於 2022-11-17 06:16
師兄唔買埋SW5???
而家咁樣質數o唔ok呀???

因為屋企人唔多喜好重低音,以前開大聲d都剩係得我一個睇。而舊機主要無實體後置,所以咁樣玩住先,換機之餘都等屋企人覺得有明顯升級。
無坐地sub個包圍完整性係差d,但比起舊機個量唔會太差,正如之前講, built-in sub在電視櫃上唔夠實淨,要搞搞佢。
之後就算再買,都只會配SW3補返個包圍感就算

littlefat69 發表於 2022-11-17 07:26

p76marco 發表於 2022-11-17 06:37
因為屋企人唔多喜好重低音,以前開大聲d都剩係得我一個睇。而舊機主要無實體後置,所以咁樣玩住先,換機 ...

絕對明白, 我本身用開sony st5000,就係因為冇後置, 所以先換機

p76marco 發表於 2022-11-17 21:32

之前A7000+RS5 Set左360 Spatial Sound Mapping, RS5細聲到完全聽唔到。睇戲Rear Level 開到Max都無料到。
今日真係自己神手,打通了RS5任督二脈。好明顯佢個software有bug

搞左兩日都唔work,今日入去Advanced Setup -> Sound Setting -> Sound Field Adjustment
搞下direction of sound field,又搞下hieght of sound field,之後出返黎著返個testing tone,loop住唔同speaker出聲,後置都係無聲。
跟住神奇既事出現,手痕又去按下搖控rear sound vol+,個display點解係1既????{:6_121:} 明明我在出面著到Max架!!!,跟住按到10,個後置testing tone 聲量正常返。出去ATV再播雷神,砰砰聲{:6_169:},成個360 mapping 出現返。真係搞x錯。

如果有師兄仲係loop住RS5唔夠聲,可以入去Sound Field Adjustment 試下{:1_326:}

ivyang 發表於 2022-11-18 09:56

廣告講:單聲道可以模擬立體聲、立體聲亦可模擬環繞聲、環繞聲又可以模擬全景聲。
而壓縮檔可以被補償缺失頻率造返原音質素,真係好多人信。
Ok,一條山巴可以天空及後環繞模擬,科技真犀利。

LeoChin@FB 發表於 2022-11-18 11:55

ivyang 發表於 2022-11-18 09:56
廣告講:單聲道可以模擬立體聲、立體聲亦可模擬環繞聲、環繞聲又可以模擬全景聲。
而壓縮檔可以被補償缺失 ...

某程度,真係造到:立體聲亦可模擬環繞聲

ivyang 發表於 2022-11-18 17:41

LeoChin@FB 發表於 2022-11-18 11:55
某程度,真係造到:立體聲亦可模擬環繞聲

即使用單聲道收音咪以AM頻普錄音,將錄音upscale去HD再5.1.4channel令每個喇叭都有聲就等於全景環繞聲!勁!

p76marco 發表於 2022-11-19 15:33

今日試左ford vs ferrari,d定位出返晒黎,十分滿意。
唯一唔滿意係之前sony安裝個師傅,電話裡面已經聽到佢唔想做,為免影響玩樂心情,開箱後見無大問題叫佢唔使黎。

LeoChin@FB 發表於 2022-11-19 22:28

ivyang 發表於 2022-11-18 17:41
即使用單聲道收音咪以AM頻普錄音,將錄音upscale去HD再5.1.4channel令每個喇叭都有聲就等於全景環繞聲! ...

咁我而家嘅十九二點-,真係可以模擬得到五點一出嚟。有冇性趣試聽吖!?

LeoChin@FB 發表於 2022-11-19 22:29

p76marco 發表於 2022-11-19 15:33
今日試左ford vs ferrari,d定位出返晒黎,十分滿意。
唯一唔滿意係之前sony安裝個師傅,電話裡面已經聽到 ...

試邊樣?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12
查看完整版本: 新鮮熱辣Sony RS5

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。