ChanWaiman@G 發表於 2022-6-15 19:26

小弟由於想買電視(水貨),但遇上選擇問題,所以想請教各位高手

小弟由於對電視唔熟悉,所以有一啲關於水貨電視嘅問題想問大家意見,本人部電視其實主要係用於電腦同ps5打機用,其餘功能好少用到,所以意向本身係a90j的,但今日去舖頭睇嘅時候,個店員不停咁同我講lg c2嘅賣點,其實兩部電視以水貨價錢來講都差唔多,所以在我來講真係好難抉擇,所以想整個投票以2日為限,邊部票數多就買邊部,還望各位高手指教指教。

gamma 發表於 2022-6-15 20:26

打開機應該係C2好啲, 但好似PS5有啲Featur夾eSony電視係好啲, 樓主再研究吓

ChanWaiman@G 發表於 2022-6-15 21:35

gamma 發表於 2022-6-15 20:26
打開機應該係C2好啲, 但好似PS5有啲Featur夾eSony電視係好啲, 樓主再研究吓

個sales都係咁講,佢話有freesync功能打機會好啲,但係我現場睇過兩部示範影片比較之後,我又鐘意a90j個觀感,睇落比較自然少少,當然只係一般影片模式咁睇,至於打機效果就真係唔清楚,所以真係比較難選擇😅

vincent369 發表於 2022-6-15 23:13

LG 香港會維修水貨
Samsung & Sony唔會維修水貨。
2021 同 2022 EVO OLED 面版都加左新材料加強耐用程度及光亮度。
2022 EVO OLED 面板,又再提高光亮度。
OLED 面板這2年努力改進,但每年買既都算係新技術,買水貨小心D。

jamesbond 發表於 2022-6-16 09:12

打機就無謂用OLED,好易燒印,用LCD好啲。

avgod 發表於 2022-6-16 09:22

a90j 睇電視 SD內容靚 高光位強 gamemode清晰度+色彩好
c2 新款 支援好多新格式(用唔用到一回事) 暗位谷光度(睇落感覺勁D) 電腦displaycard支援較好

ChanWaiman@G 發表於 2022-6-16 09:33

jamesbond 發表於 2022-6-16 09:12
打機就無謂用OLED,好易燒印,用LCD好啲。

其實我打機時間都唔長,都係放假嘅時候玩兩3個鐘到就停下,主要係自己冇個種keep住打落去嘅精神,平常都係用電腦睇下Netflix同Disney+咁,所以燒印問題都唔係好擔心,用到2,3年我就ok,而我宜家用緊個部都係用咗3年到。

ChanWaiman@G 發表於 2022-6-16 09:42

avgod 發表於 2022-6-16 09:22
a90j 睇電視 SD內容靚 高光位強 gamemode清晰度+色彩好
c2 新款 支援好多新格式(用唔用到一回事) 暗位谷光 ...

其實我係showroom睇嘅時候都覺得a90j個畫面靚啲,啲光暗比較自然(純個人觀感),但個職員就強烈建議我買c2,佢話c2用來做電腦mon好過a90j

jamesbond 發表於 2022-6-16 10:19

ChanWaiman@G 發表於 2022-6-16 09:33
其實我打機時間都唔長,都係放假嘅時候玩兩3個鐘到就停下,主要係自己冇個種keep住打落去嘅精神,平常都 ...

如果你係鍾情sony嘅,不如等埋佢最新嗰部a95k,啲人好似讚到天上有地下無咁喎。

ChanWaiman@G 發表於 2022-6-16 10:42

jamesbond 發表於 2022-6-16 10:19
如果你係鍾情sony嘅,不如等埋佢最新嗰部a95k,啲人好似讚到天上有地下無咁喎。 ...

一來買唔起,二來覺得電視機每代嘅升級都唔會比上一代差好多,所以都係買舊一代嘅款好啲,係價錢同質素都同樣有保證,可以話係雙贏。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 小弟由於想買電視(水貨),但遇上選擇問題,所以想請教各位高手

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。