wong0622 發表於 2022-4-14 14:03

LG C1 OLED 48" or Panasonic JZ1000 OLED 48"

近期見各牌子都清貨準備換季, 正好出左消費卷想加入OLED行列{:1_338:} 睇中左LG C1 OLED 48" 同 Panasonic JZ1000 OLED 48"

我打機 (XSX/PS5)同睇片時間各佔一半, 屋企人就100%睇片

電器鋪 Sales力推 LG, 話 Panasonic都係 LG底, 唔會夠親生仔黎, 而且 LG做到極致黑, 同埋打機配置係佢最勁。

但係 我見 JZ1000 都有哂FREE SYMC / VRR等, 而且發色表現都好緊要, 上網見 LG C1 有 black crush 問題, 但係可以花時間 tune翻好。

可否請大家俾D意見,謝謝

tcflex 發表於 2022-4-14 14:24

I have the same problem . I am afraid of burninif i buy 65 Lg C1 OLEDwhich willlost me a lot if only two or three years usage will have problem. So m y choice is LG 55 C1 or Panasonic 65 JX900H LED. If OLED has problem, my lost will be small because I buy 55 instead of 65.

p76marco 發表於 2022-4-14 14:35

你去一去pan記專門店睇下實機同聽下佢點sell再下判斷。其他舖頭唔會recommend p牌比你架喇

jamesbond 發表於 2022-4-14 15:41

阿媽教落,逢親買嘢,sales狂推邊樣貨,你唔買嗰樣貨就萬無一失,因為sales只會推自己利錢最深嘅貨,唔會為個客著想。

vincent369 發表於 2022-4-14 17:55

韓系每月每店付百豐蘇生活連鎖店6位數陳列費,職員向貴客積極推銷係盡責。
https://youtu.be/1xE0ueadKfA

nippon 發表於 2022-4-14 18:28

根本LG 同Panasonic都可做到極黑,因為Oled黑色係唔發光的,另外其他色彩管理,日本仔點都好過韓仔,再加上Panasonic 為Netflix 都調埋色,又有五年保!我諗樓主應該識揀!

p76marco 發表於 2022-4-14 22:15

打機唔咁講。
剛剛用HZ1000 netflix 睇緊宇多田光演唱會,黑髮黑衫黑咪黑背景,黑到手機都影唔夠光😅

tonylkt23 發表於 2022-4-15 03:15

價錢上都差一截喎,一萬樓下有Panasonic 同Sony 部A9S揀。樓主可以去睇下

p76marco 發表於 2022-4-15 06:28

jamesbond 發表於 2022-4-14 15:41
阿媽教落,逢親買嘢,sales狂推邊樣貨,你唔買嗰樣貨就萬無一失,因為sales只會推自己利錢最深嘅貨,唔會為 ...

係呀,調轉我心目中想買LG洗衣機,但去到舖面,等左好耐,sales都未sell到佢{:1_253:}

vincent369 發表於 2022-4-15 08:44

A9S 最高支援4K@60 輸出
頁: [1] 2 3
查看完整版本: LG C1 OLED 48" or Panasonic JZ1000 OLED 48"

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。