cakecake 發表於 2022-4-13 23:51

俾多次機會你,Atmos 反射喇叭

話說upgrade左部amp做8500

淨用5.1真係有D大材少用
所以又身痕想加番0.0.2
但因為不能装Front Height或天花喇叭
只可以諗反射
但之前曾經用過某品牌既高階反射喇叭既經驗係極之差(無效果並會攪亂聲場)
所以都有D怕怕
但無理由Dolby咁大既公司要為左果少少錢去講大話昆人話enabled speakers 得(重話有D情況用enabled 重好過天花直射)
再加上其實小弟家玩enabled都符合Dolby既要求(樓底8尺around, 皇帝位距離1.5m至2.5m內,石屎天花板而且平滑,放置enabled既高度係樓底既一半)
所以我就俾多次機會佢

cheungliu 發表於 2022-4-14 00:03

想問某品牌反射是邊個?有無貼士

cakecake 發表於 2022-4-14 00:06

上網google
外國討論區推介反射都係兩款
但首位不是Klipsch或KEF
係PSB imagine XA 或Atlantic Technology 44DA
兩款都有Dolby認証
現時呢兩款基本上香港係揾唔到的
初初我想買AT 44DA,但香港無代理,問外國online store又無回覆
(後來我終於收到Atlantic Technology既email話香港有公司做分銷,亦俾左聯絡方法我,但我已經買左另一款了)

唯有睇下PSB imagine XA,竟然俾我發現偉大祖國既淘寶竟然有賣,而且價錢抵玩(1800幾人仔),我考慮左幾日,望下間舖既評價無乜伏就去馬了
今次真係玩命,淘寶買喇叭

cakecake 發表於 2022-4-14 00:34

之前同淘寶賣家講麻煩再包好D
咁結果佢再幫我加多個厚皮外箱和攝D紙皮

落到我家內盒都完整無事

開盒前,睇膠紙無番pack既痕跡
包住喇叭既袋亦無番pack既痕跡
相信係全新賣家無老點
開袋check, 全部喇叭無外傷,單元靚仔正常

avsuperman 發表於 2022-4-14 00:53

退出,是否Onkyo

cakecake 發表於 2022-4-14 00:58

其實點解AT 44DA和PSB XA呢兩隻被推薦
我相信係喇叭設計
因為兩隻喇叭都用物理方法去阻擋聲音由喇叭射去皇帝位
咁皇帝位就好難聽到聲音從前置來
亦令到聲音只可以去天花板,提升反射效果
就以PSB XA嚟講,除左前面有擋板外,喇叭單元4邊都有厚隔音綿去隔聲

而我亦為左加強隔聲效果,再加料俾佢

因我見佢擋板有條la,所以再買左D隔音綿攝入去

cakecake 發表於 2022-4-14 01:15

今次為左再玩好D
亦買左把電子尺($200)和鐳射筆($35)用來度距離和較角度

度距離我以高音單元為開始位置,度距離一按就攪店(1.59米),快靚正

擴音機set好高度,距離皇帝位就跟番前置,再用聲壓計較輸出
無做auto set, 想試左效果先和煲下amp同喇叭,遲D先再做

Hehatau 發表於 2022-4-14 01:24

師兄玩得好有心機{:6_139:} ,留名學嘢。{:6_143:}

cakecake 發表於 2022-4-14 02:23

角度,根據紅點位置大約位置在皇帝位企起身行前一步
而對 PSB XA既crossover為左加強指向性我set做180

揾隻Dolby Atmos Demo碟試

首先試Audio Only既track
Santeria: 果D嗚鳴聲,雀仔聲,叮叮查查聲係天花板出到了,位置亦準確地在紅點的位置前後,其中有兩次雀仔飛由右去左和左去右,果D拍翼聲和飛既方向亦清晰表現出來,最後雀仔由前去頂再飛去我左後到右後,連貫地出到。
Rainstorm: 雨水和雷聲天花板出,果種雨水"達達"聲好真實。

Movie既track我試左兩套
Les Saisons: 企起樹枝上既雀仔完全表達到佢既位置(即係上面),有一下果隻唔知係了哥定係烏鴉首先企在樹上“鴉”左一聲然後飛落來,成個過程既位置轉移亦可以清晰表達到。

Everest: 暴風雪終於吹到上天花板。

Video Games既track
Starwars Battlefront: D飛機飛來飛去,同埋一有野係高過頭頂出,天花板都俾到反應我,尤其是最後一幕,有好似落雨一樣既激光槍由天空打落來,而我就企在防護罩入面頂住,果D激光槍打落防護罩既"東東"聲亦在天花板上出現。

cakecake 發表於 2022-4-14 03:00

今次呢隻PSB imagine XA係無入錯,反射效果我十分之收貨,雖然同天花喇叭既效果比一定有一段距離,但佢的確俾到上空果浸聲俾我而我亦察覺唔到D聲係由前置上面出,所以已經好成功,對於我呢D裝唔到天花喇叭既人係感動到喊。

至於喇叭角度我現在係微微升高隻XA個patpat去射近D自己頭頂,但應該唔可以再升高了,再升會見到喇叭面,咁發聲既位置會現形。

題外話,我set好後,少奶剛好收工回家,我叫佢坐在皇帝位真心地話我知佢跟住聽到既聲由邊到來,因為佢知道對喇叭既玩法,我一開Audio only既Santeria佢聽,佢"嘩"一聲,我話你洗唔洗咁假呀?少奶就話:"真係聽到D聲上面出wor,好過癮,未試過聽你套機咁有驚喜。。。"

"未試過聽你套機咁有驚喜",呢句說話我聽到果下都唔知好嬲定好笑。。。。
{:1_331:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 俾多次機會你,Atmos 反射喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。