小瑟 發表於 2022-4-14 16:08

好吸引呀!!!!

beerboy 發表於 2022-4-14 16:21

Cloud可以比Alantic 個香港contact我嗎?{:1_253:}

Hehatau 發表於 2022-4-14 16:23

cakecake 發表於 2022-4-14 01:15
今次為左再玩好D
亦買左把電子尺($200)和鐳射筆($35)用來度距離和較角度

睇黎師兄樓底超過3m? {:6_128:} 我只能擺到三分一樓底咁高{:6_123:} ,所以要加大聲壓先有dd效果;真羨慕師兄玩到連夫人都激讚。{:6_157:}

Hehatau 發表於 2022-4-14 16:27

cakecake 發表於 2022-4-14 02:23
角度,根據紅點位置大約位置在皇帝位企起身行前一步
而對 PSB XA既crossover為左加強指向性我set做180

多口問句,cross freq 較到180Hz,咁LPF要較到幾多呢?

cakecake 發表於 2022-4-14 16:41

Hehatau 發表於 2022-4-14 16:23
睇黎師兄樓底超過3m?我只能擺到三分一樓底咁高 ,所以要加大聲壓先有dd效果;真羨慕 ...

8尺多D,無3M{:12_730:}
其實對反射高過耳仔水平已經有效果
最緊要係屏敝做好,效果會增加
其實呢對PSB XA係少奶送俾小弟的生日禮物,亦係佢幫手淘寶
所以捉佢試下,因為佢對影音係0知識,佢既感覺應該係較中肯
只係佢既回應有少少銀耳。。。{:8_384:}{:8_384:}
至於LPF...我唔記得set{:8_386:},我記得之前係set 120就番隻後置
理論上set 180穩陣,但呢個不是絕對,所以要再慢慢試

Hehatau 發表於 2022-4-14 17:04

cakecake 發表於 2022-4-14 16:41
8尺多D,無3M
其實對反射高過耳仔水平已經有效果
最緊要係屏敝做好,效果會增加

謝謝回覆,我剛跟師兄試左轉180,效果係明顯左{:8_368:} ;一陣有時間再郁下個皇帝位睇睇一步之遙又會唔會再好d。Anyway,感謝分享。

rockyw 發表於 2022-4-15 14:14

謝謝,俾好多師兄玩唔到上空喇叭一個好選擇

cakecake 發表於 2022-4-15 17:46

今日又影下大合照先
btw其實換左對前置{:8_384:}

AskaLung@FB 發表於 2022-4-15 17:56

今日又影下大合照先
btw其實換左對前置

都想換Polk R700 仲喺度心大心細緊😂😂

cakecake 發表於 2022-4-15 18:02

今日又影下大合照先
btw其實換左對前置

Polk R系列玩得過
尤其是低音表現
AV聽歌都ok
R200外國極高評價
雖然佢賣700蚊美金,但話可以同過1000蚊美金既喇叭一較高下
我有D想上旗艦L200。。。{:1_332:}
低音比R緊番D,但中高再精緻D
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 俾多次機會你,Atmos 反射喇叭

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。