tonyl626 發表於 2022-4-17 18:52

may-528 發表於 2022-4-17 18:17
我在淘寶這家店定貨的,@数码3C激光投影 

你個好似係地升幕貴好多喎

WongTakyiu@G 發表於 2022-4-17 19:36

小弟用左vidistrom 地升幕,120吋9800人仔,畫質冇投訴

tonyl626 發表於 2022-4-17 20:12

WongTakyiu@G 發表於 2022-4-17 19:36
小弟用左vidistrom 地升幕,120吋9800人仔,畫質冇投訴

價錢唔係平香港好多

goldberg0083 發表於 2022-4-18 00:32

tonyl626 發表於 2022-4-16 09:31
裝左led 燈條就唔會有呢種情形

你是用菲湼尓屏幕是嗎?你裝左led 燈條就唔會有天花會反光線反光雲!
因為你向上嗰條led燈已經整到個天花光曬,咁你成過空間都光曬
不過又要加多一條led,咁咪又要洗多一千幾百
仲要過環境光咗雖然佢會隨著畫面環境變色環境,已經唔係熄燈嗰啲黑,即唔係戲院個環境
不如索性買支黑柵投影幕好過啦

tonyl626 發表於 2022-4-18 09:54

goldberg0083 發表於 2022-4-18 00:32
你是用菲湼尓屏幕是嗎?你裝左led 燈條就唔會有天花會反光線反光雲!
因為你向上嗰條led燈已經整到個天花光 ...

Led燈可以增強對比度同黑位,開左之後提升好明顯,淘番黎都係百零蚊,絕對值得投資

goldberg0083 發表於 2022-4-18 11:00

tonyl626 發表於 2022-4-18 09:54
Led燈可以增強對比度同黑位,開左之後提升好明顯,淘番黎都係百零蚊,絕對值得投資 ...

師兄我唔係問你加咗led係咪好咗畫面!係唔係令到個天花冇咗反光, 同埋你用乜嘢投影幕
師兄如果led燈條百零蚊圍到成個幕咁又真係幾抵喎 咁就值得投資
有冇淘寶條link睇下, 圍反個幕學下嘢都好

tonyl626 發表於 2022-4-18 11:55

goldberg0083 發表於 2022-4-18 11:00
師兄我唔係問你加咗led係咪好咗畫面!係唔係令到個天花冇咗反光, 同埋你用乜嘢投影幕
師兄如果led燈條百 ...

我用菲湼尓屏幕,led 燈可以遮蓋天花同邊框以外嘅光,黑柵幕最大優點係可視角度高,兩種幕各有各好!

avsuperman 發表於 2022-4-18 14:23

幾年前去朋友家玩超短距,用4千元的抗光幕,效果幾好,開燈睇無問題,幕係好重要,最後入眼的器材,等同喇叭發声入耳,不論之前配搭幾好,最後果步唔到位就浪費,所以不要慳,揾隻好d

avsuperman 發表於 2022-4-18 14:32

avsuperman 發表於 2022-4-18 14:23
幾年前去朋友家玩超短距,用4千元的抗光幕,效果幾好,開燈睇無問題,幕係好重要,最後入眼的器材,等同喇 ...

之前借朋友相一用,希望佢唔介意,自己玩LCD投影時用Dalite 平價幕,千餘元,以为發揮到部機性能,之後玩樂声900,三洋Z4,要求高,遇上Stewart梗幕,差咁遠,最後忍痛13000入左92吋灰幕,超過十年,如今玩4K投影一样不失禮。再借朋友部超短距試下,幕可以發揮但見光死,所以抗光幕有存在價值,選一隻好幕可玩十年八載,計上來一個月唔洗一百,值得投資

goldberg0083 發表於 2022-4-18 21:52

tonyl626 發表於 2022-4-18 11:55
我用菲湼尓屏幕,led 燈可以遮蓋天花同邊框以外嘅光,黑柵幕最大優點係可視角度高,兩種幕各有各好! ...

我就係用黑柵幕倒裝天花投影機不過非常難裝最難搞係教正幕中冇飛邊
超短投前面仲要裝一支100吋投影幕,100吋落嚟同 畫框幕距離1cm
師兄畀條燈帶個淘寶link畀我,買條嚟試下先
係咪真係百零蚊㗎,係唔係真係圍到92吋幕喎{:6_141:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 投影幕的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。