ncyaa 發表於 2022-4-12 23:02

投影幕的選擇

各位師兄,小弟近日考慮緊入返部超短焦投影機,呢兩日喺度研究緊投影幕。我見網上商店都係sell黑柵抗光幕用嚟配超短焦,但我見黑柵抗光幕同其他材質價錢差好遠,同一個牌子都差四五倍。

想問各位師兄,黑柵抗光幕比起灰色玻璃纖維或白色玻纖維效果係唔係真係差好遠? 值唔值得花多幾倍錢? 如果我多數夜晚先開機係唔係影響無咁大呢?

多謝各位指教。

may-528 發表於 2022-4-12 23:56

超短投一定是用黑栅最好的,100英吋固定黑栅3800至4200人仔左右,市場上好的黑栅幕布一定是台灣製造的,有假貨要小心,如果要平就用軟白色幕布100英吋固定約1000元人仔以下就ok

Kowloonman 發表於 2022-4-13 13:26

抗光幕只係預開燈都睇到啫,普通白幕,灰幕都用得既.不過抗光幕要靚其實都係要全黑既.

tonyl626 發表於 2022-4-15 12:56

其實菲湼尓屏幕黑位同對比度好啲,不過冇軟幕運輸有難度

may-528 發表於 2022-4-15 13:41

同意,家住大屋唔使搭𨋢就最好

goldberg0083 發表於 2022-4-16 01:42

不要用菲湼尓屏幕
因為用咗天花會有光線反射非常之不好,有一嚿一嚿雲咁!
我朋友用菲湼尓開燈就光啲, 我用黑柵開燈就係暗小小,如果你天花係黑色就好啲
用黑柵就最好熄燈用同菲湼尓差唔多一樣
開燈睇都唔差夠光

tonyl626 發表於 2022-4-16 09:31

goldberg0083 發表於 2022-4-16 01:42
不要用菲湼尓屏幕
因為用咗天花會有光線反射非常之不好,有一嚿一嚿雲咁!
我朋友用菲湼尓開燈就光啲, 我用 ...

裝左led 燈條就唔會有呢種情形

RaymondWong@G 發表於 2022-4-17 11:00

may-528 發表於 2022-4-12 23:56
超短投一定是用黑栅最好的,100英吋固定黑栅3800至4200人仔左右,市場上好的黑栅幕布一定是台灣製造的,有假貨 ...

師兄 請問是那牌子,可否給網止我,謝謝!

tonyl626 發表於 2022-4-17 14:49

畫框幕效果最好,淘落黎要自己安裝,應該難到好多人

may-528 發表於 2022-4-17 18:17

tonyl626 發表於 2022-4-17 14:49
畫框幕效果最好,淘落黎要自己安全,應該難到好多人

我在淘寶這家店定貨的,@数码3C激光投影 
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 投影幕的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。