DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 15:13

新手想入坑5.1 坐地喇叭與12吋十仔只可以二選一 點揀好?

新手想請教各位大大,由於地方有限,
如果放咗隻坐地喇叭就放唔落隻12吋十仔。
小弟睇戲為主,各位大大有冇乜野建議?🙏🏻🙏🏻🙏🏻

空間大約250尺

組合1: 坐地喇叭加8吋十仔
前置: MISSION QX-5 MKII 座地式喇叭
中置: MISSION QX-C MKII 中置式喇叭
後置: MISSION QX-2 MKII 書架式喇叭
十仔: MISSION MS-200 Sub 超低音喇叭
AMP: DENON天龍 AVC-X4700H 9.2

組合2:書架喇叭加10吋十仔
前置: MISSION QX-2 MKII 書架式喇叭
中置: MISSION QX-C MKII 中置式喇叭
後置: MISSION QX-2 MKII 書架式喇叭
十仔: MISSION QX-12SUB MKII 超低音喇叭
AMP: DENON天龍 AVC-X4700H 9.2

風仔風仔仔 發表於 2022-2-13 16:50

250呎空間,好大喎. 最少都要15吋超低音喇叭啦.
如果放唔到座地喇叭, 咁就買大型書架喇叭(中低音單元最少6.5吋).
其實中置都應該買大呎吋既中低音單元.

NM0101 發表於 2022-2-13 19:42

影視空間有250呎都放唔到座地?

Overnite007 發表於 2022-2-13 21:59

有冇考慮qx-3座地,比qx-5細隻D。
另外有冇考慮其它牌子的拾仔,好似 svs3000,13寸超低音,又窄過qx12

DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 23:14

風仔風仔仔 發表於 2022-2-13 16:50
250呎空間,好大喎. 最少都要15吋超低音喇叭啦.
如果放唔到座地喇叭, 咁就買大型書架喇叭(中低音單元最少6.5 ...

書架喇叭我都有考慮

DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 23:14

NM0101 發表於 2022-2-13 19:42
影視空間有250呎都放唔到座地?

因為個廳係長方形,影視空間大約120尺,剩低嘅地方係飯廳。

DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 23:15

Overnite007 發表於 2022-2-13 21:59
有冇考慮qx-3座地,比qx-5細隻D。
另外有冇考慮其它牌子的拾仔,好似 svs3000,13寸超低音,又窄過qx12 ...

QX-3都有考慮過,不過唔知道QX-3座地同QX-2書架會唔會差唔多,諗住再去avlife試吓。

rockyw 發表於 2022-2-14 00:14

你買 mission packet?
mission入門sub好少師兄用, 或者整隻svs 12吋sb1000 pro

sinyick 發表於 2022-2-14 02:39

若果睇戲為主,建議你考慮四隻喇叭都係用書架式,聽歌就相反要落地,雖然同牌子同系列嘅喇叭,坐地同書架分別不大,但係對音量提升,分頻銜接都有少少分別,反而將啲錢擺落去隻10吋或以上靚啲嘅十仔,威力燈, svs都係唔錯嘅選擇,我自己就比較鍾意密封式

Overnite007 發表於 2022-2-14 08:25

DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 23:15
QX-3都有考慮過,不過唔知道QX-3座地同QX-2書架會唔會差唔多,諗住再去avlife試吓。 ...

話晒qx3多一個低音單元,又可一圓用座地喇叭的夢。
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手想入坑5.1 坐地喇叭與12吋十仔只可以二選一 點揀好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。