Overnite007 發表於 2022-2-14 08:29

rockyw 發表於 2022-2-14 00:14
你買 mission packet?
mission入門sub好少師兄用, 或者整隻svs 12吋sb1000 pro

正是,mission sub根本少人買,所以我都係上面引導樓主買其它牌子。

NM0101 發表於 2022-2-14 08:57

Overnite007 發表於 2022-2-14 08:25
話晒qx3多一個低音單元,又可一圓用座地喇叭的夢。

如果低音同低頻都係交俾十仔出, 咁多一個低音單元又如何, 都只係裝飾品。

NM0101 發表於 2022-2-14 09:01

DaveHo@FB 發表於 2022-2-13 23:14
因為個廳係長方形,影視空間大約120尺,剩低嘅地方係飯廳。

如果主打睇戲, 地面全用書架喇叭, 反而買個有質素嘅大單元十仔去加強低音同低頻效果會比較好。

茶母 發表於 2022-2-14 09:42

如果低音同低頻都係交俾十仔出, 咁多一個低音單元又如何, 都只係裝飾品。 ...

咁又唔係咁計,subwoofer基本上只出到200Hz以下,

主喇叭低音單元其實係出人聲嘅低頻部份,而且音壓更高,

當然我絕對讚成要隻好嘅十仔

Overnite007 發表於 2022-2-14 12:45

如果低音同低頻都係交俾十仔出, 咁多一個低音單元又如何, 都只係裝飾品。 ...

咁前置都係交80Hz以下比拾仔出啫,80Hz以上都要前置個低音單元負責。加上我玩LFE+Main,80以下既比十仔,又比前置出。

C.F.Chung@FB 發表於 2022-2-14 13:59

NM0101 發表於 2022-2-14 09:01
如果主打睇戲, 地面全用書架喇叭, 反而買個有質素嘅大單元十仔去加強低音同低頻效果會比較好。 ...

極之同意

DaveHo@FB 發表於 2022-2-14 17:05

Overnite007 發表於 2022-2-14 08:29
正是,mission sub根本少人買,所以我都係上面引導樓主買其它牌子。

多謝大大意見,等我留意吓其他牌子。🙏🏻

20120820 發表於 2022-2-14 19:26

有空間大約250尺

選組合1

AlexShum1@FB 發表於 2022-2-14 22:38

我會用Zx2 + svs3000
頁: 1 [2]
查看完整版本: 新手想入坑5.1 坐地喇叭與12吋十仔只可以二選一 點揀好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。