pac 發表於 2022-2-9 17:25

ANTHEM ARC經驗分享

玩左ANTHEMAVM 70 一排有小小經驗想同大家分享一下{:6_179:}
首先有幾點要注意嘅
1)每次上傳ARC之前必須先刪除機內的舊檔案,之後需要關機再開機如果你之前有儲存設定(store)的話可以Load 返出來,但同樣要關機再開機。
這樣的聲音才是長久正常的聲音。因為每次上傳完ARC 檔案是一把聲,Load 完又一把聲關機再開機又一把聲,不過你又唔使驚嘅,再開機把聲就定左唔會變架喇{:6_174:}
2)建議先設定好喇叭距離才call ARC。
3)由於ANTHEM 非常敏感,ARC就算改少少嘢都可以聽到,所以建議先用兩聲道去熟習ARC因為兩聲度較容易聽到聲音的變化。
可以先用較機的曲目做好結像定位,要較正人聲在中間,唔好以為多聲道聽唔到分別其實爭兩吋距離你都會聽到,我對前置喇叭左邊較右邊長4寸人聲先至可以在中間。
在睇戲時明顯聽到有分別。

設定一兩聲道,

這地方是調校整個嘅音場高低音,我在1的地方把200HZ 改到210HZ目的使人聲實淨嘅
在2的地方在70HZ 加大可以加大PUNCH 感

至於下面傾斜度那部份是調較由幾多HZ向高音傾斜多少(可以向上或向下傾斜的)但是要知道是整條曲線一齊上落,不祗高音,所以在幾多HZ開始很重要。

此處嘅改動係調教前置喇叭
在1的地方是分頻點由於我聽兩聲道是全頻給前置喇叭的所以無分頻。

高頻率滾降是調較高音位。
在2的地方可以調較在甚麼HZ作最高調較,郁小小都聽到唔同。我由5K改成9K後可以加強高音而減少中音.
基本上上其餘所有喇叭也是這樣去調較大家可以對適合自己口味去調較一下。但ARC真係好多野攪各位要用啲,心機及時間了{:6_136:}

以下是我現在多聲道的設定供大家參考一下{:6_138:} 由於我的拾仔可以用EQ調較,所以超低音位用平直交由我的拾仔作獨立調較

Benip 發表於 2022-2-9 17:31

今日攪左半日先初次做左一次ARC,出到聲試到部機,點解攪咁耐係因為點㩒都攪唔到連接WIFI,打比鋪頭問,佢地話自己都係用LAN線未試過接WIFI,所以我都想問下各anthem用家師兄,點設定連接WIFI

fm31331 發表於 2022-2-9 21:24

絕對絕對要佩服大哥嘅熱誠{:6_139:}

pac 發表於 2022-2-9 21:48

fm31331 發表於 2022-2-9 21:24
絕對絕對要佩服大哥嘅熱誠

盡做啦{:8_374:}

bigair 發表於 2022-2-9 21:59

多謝大哥教學{:6_128:}

chandy 發表於 2022-2-10 12:28

好科學化,有價值嘅報告。

qaz123 發表於 2022-2-10 15:33

Benip 發表於 2022-2-9 17:31
今日攪左半日先初次做左一次ARC,出到聲試到部機,點解攪咁耐係因為點㩒都攪唔到連接WIFI,打比鋪頭問,佢 ...

師兄,我用IPHONE是這樣設定的

Benip 發表於 2022-2-10 18:17

qaz123 發表於 2022-2-10 15:33
師兄,我用IPHONE是這樣設定的

感謝回答,最後都係買多條LAN線插算了,而家研究緊EARC,電視既聲回傳唔到入AMP,ARC個設定如圖,電視都已經開左EARC功能,問代理未覆我

Benip 發表於 2022-2-10 20:25

想問下個高頻滾降同果個最大修正頻率有冇關聯,還是獨立調較的,個高頻滾降內有好多組唔同數值選擇,其實我未係好理解個高頻滾降,所以想問下係個曲線圖點睇到呢個高頻滾降點調較

pac 發表於 2022-2-10 21:20

Benip 發表於 2022-2-10 20:25
想問下個高頻滾降同果個最大修正頻率有冇關聯,還是獨立調較的,個高頻滾降內有好多組唔同數值選擇,其實我 ...

兩者是獨立調較的。
可以睇黑色那條線,你郁高頻滾降率條黑線會移動(預視給你睇調較後的高頻走勢)。數字越大黑線越高,數字細就相反,亦即表示高音的走
勢,你可以用EQ的角度去理解,但不是一樣。
EQ可以每段頻率去調教。但它是郁條曲線,即是話會郁埋其他附近的
頻率。
最大修正那個位係調較想郁得最多那個頻率,但黑線沒有反影出嚟。
ARC 好敏感,郁小小都有反應,俾多啲心機落去玩會玩到好靚聲的。{:8_394:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: ANTHEM ARC經驗分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。