joybean 發表於 2022-2-11 13:17

茶母 發表於 2022-2-10 21:25
Anthem 有冇開HDMI cec?

是可以进行开启和关闭 HDMI 的 cec功能的

pac 發表於 2022-2-11 14:03

joybean 發表於 2022-2-11 12:59
具体的如何进行调整呢,或者说是大概的方向

是大概的方向

Benip 發表於 2022-2-13 09:29

想請問下其實做完ARC之後,個喇叭LV有冇需要再手動調較呢,因為佢唔同日本機,Anthem多左個較准水平,CAL完之後既喇叭LV我用聲壓器度基本上都超過80DB,如果我將整體DB拉返低至76左右,咁每聲道既曲線都會比較准水平果條黑線再低(原先係兩條線相近的),聲道電平同較准電平呢兩條線係咪應該接近返會好啲呢

pac 發表於 2022-2-13 13:17

Benip 發表於 2022-2-13 09:29
想請問下其實做完ARC之後,個喇叭LV有冇需要再手動調較呢,因為佢唔同日本機,Anthem多左個較准水平,CAL完 ...

整體是80DB或75DB不太重要。
最重係每條聲道平衡,再根據自己口味加減

Benip 發表於 2022-2-13 14:44

pac 發表於 2022-2-13 13:17
整體是80DB或75DB不太重要。
最重係每條聲道平衡,再根據自己口味加減

但如果改動左個電平LV後偏離個較准水平條黑線比較多,其實對整體表現有冇咩影響,因為我本身冇電腦,所以唔可以隨時去攪個ARC

pac 發表於 2022-2-13 15:06

Benip 發表於 2022-2-13 14:44
但如果改動左個電平LV後偏離個較准水平條黑線比較多,其實對整體表現有冇咩影響,因為我本身冇電腦,所以 ...

你可以用80DB整體的

Benip 發表於 2022-2-13 15:25

pac 發表於 2022-2-13 15:06
你可以用80DB整體的

明白,我再試試,另外想問下如果前後級接線有更換,係咪最好都重新行過一之ARC,因為線材啲三頻都有影響

pac 發表於 2022-2-13 16:34

Benip 發表於 2022-2-13 15:25
明白,我再試試,另外想問下如果前後級接線有更換,係咪最好都重新行過一之ARC,因為線材啲三頻都有影響 ...

要求高嘅糸要的。
不過我就會set 下ARC 算。

ronaldo217 發表於 2022-2-20 15:37

師兄, 試過做咗幾次ARC 但係唔知點解隻中置都係比較細聲, 同前差3-4DB(搵音壓計Check), 請問你果報係咪咁樣? 同埋建唔建議自己人手加返?

pac 發表於 2022-2-20 16:39

ronaldo217 發表於 2022-2-20 15:37
師兄, 試過做咗幾次ARC 但係唔知點解隻中置都係比較細聲, 同前差3-4DB(搵音壓計Check), 請問你果報係咪咁樣 ...

是較细聲,可以根據自己喜好加大小小
我加大左1DB
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: ANTHEM ARC經驗分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。